foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Претрага

Најновије вести

ИН МЕМОРИАМ РАДОВАН ТОМАШЕВИЋ - ТОМАШ

Породица ће саучешће примати 10.01.2023. године у капели на Старом Крушевачком гробљу од 10:00 до 11 и 30. часова. Сахрана ће се обавити 10.01.2023. године у 13:часова на гробљу у Град Сталаћу.

Данас је у Крушевцу у 81. години, после дуже бoлeсти, преминуо Радован Томашевић Томаш. Томашевић је рођен 1942. године у Град Сталаћу. После основног образовања, завршио је крушевачку Гимназију, а касније је прво дипломирао на Вишој Педагошкој школи, да би потом стручно звање специјални педагог стекао на Вишој Дефектолошкој школи.

Још од гиманзијских дана Радован Томашевић почео је да се бави омладинским активизмом. Генерације из тог периода га памте као иницијатора чувених Гиманзијада, односно окупљања гимназијалаца са територије читаве тадашње Југославије.

У исто време постаје и истакнути акцијаш, па је тако, још као ђак Гиманзије био учесник на изградњи језера на Јастрепцу 1960.године, да би након тога учествовао и на бројним омладинским радним акцијама. Био је и први командант насеља Ломница у коме су били смештени бригадири из читаве Југославије који су, у оквиру Омладинске радне акције „Морава“, радили на изградњи данашњег језера Ћелије.

Радован Томашевић је и у каснијим годинама радног века био истакнути друштвено-политички радник. Радио је у Васпитно-поправном дому као васпитач, једно време обављао је дужност директора Основне шкole у Влајковцима код Бруса, а највише ће остати упамћен као секретар СИЗ-а за основно образовање Општине Крушевац и у новије време пред пензионисање, као дугогодишњи начелник Одељења за друштвене делатности Града Крушевца.

У једном мандату био је и председник Управног одбора Радио Телевизије Крушевац. Био је и један од оснивача Социјалистичке партије Србије у Крушевцу и касније стални члан Општинског и Градског одбора ове политичке партије. Томашевић се друштвеног активизма није одрекао ни након пензионисања.

Био је оснивач Удружења грађана „Слободиште“, кроз које је, са својим сарадницима, радио на окупљању и чувању успомена на време омладинских радних акција и бригадире, који су више деценија радили на изградњи земље.

За свој активизам кроз друштвени, политички и рад у невладиним организацијама добитник је бројних награда и признања.
 
Нека је вечна слава и хвала нашем другу Томашу!
Градски одбор СПС Крушевац!
Izvor: POBEDA