foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

ЗАОКРУЖИ БРОЈ 2.

ДОБРОДОШЛИ У СПС

Untitled-20.jpg

Спот СПС-ЈС Крушевац 2020

Претрага

Најновије вести

У Крушевцу откривен споменик хероју Вељку РаденовићуСпоменик потпуковнику Вељку Раденовићу – Ђенералу, хероју из сукоба на Косову и Метохији 1999. године, открили су у Крушевцу председник Србије Александар Вучић и Раденовићев син Вукашин. Свечаној церемонији на Багдали присиствовали су бројни грађани који су развили српску тробојку дугачку 130 метара, а пре откривања споменика минутом ћутања одата је пошта овом хероју.

Споменик потпуковнику Вељку Раденовицу – Ђенералу, хероју из сукоба на Косову и Метохији 1999. године, открили су данас у Крусевцу председник Србије Александар Вуциц и Раденовићев син Вукасин.

Председник Србије Александар Вучић поручио је на церемонији свечаног откривања споменика потпуковнику Вељку Раденовићу, да нам је обавеза да негујемо сећања на велике људе који су државу задужили и да овај споменик много касни. „Овај предивни споменик касни, много касни и по мало срамотно касни. Као народ и као држава наша је обвеза да негујемо сећања на велике људе који су државу задужили, неки су је градили, неки одбранили, а ђенерал Вељко ју је градио и одбранио увек тамо где је било најтеже“, истакао је он.


Вучић је казао да је ово споменик једном од великих јунака, људи који су чували нашу земљу, наша огњишта, штитили нашу децу и онда када је било најтеже. С чим ћете пред Милоша? Раденовић ће пред Милоша чиста образа, великог дела, увек праћен песмом (Гаврила) Кулунџића. Та песма га је ставила у низ митских јунака. Његова мајка га је попут Јевросиме научила да не суди криво, ни по баби ни по стрицецвима“, истакао је он.

Вучић је казао да је због часне и претешке полицијске службе у Призрену, Раденовић постао дијабетичар. „Он би ишао у првом ауту, а увек иза њега би носили лекове ако затреба. Колико би их избегло службу, ризик. Он је јунак и није знао за реч назад, већ само значење речи напред. Људе је предводио уз поклич “За мном браћо“ уместо “јуриш“. Јуришао је стављајући у један џеп инсулин, а у други чоколаду“, рекао је он.

Вучић је пренео да је породица Раденовић била изненађена када је јавио да је њихов Веља добио Сретењски орден за све што је урадио за нашу државу. „По мало ме је био стид у моје и туђе име, у име оних који су брисали ову људину или ћутали о његовом јунаштву", казао је он.


Судбина је, додаје, желела да споменик буде на стотину метара од породице, која ће га сваки дан овако величанственог гледати, знајући да није заборављен. "После деценија Србија је почела да памти, да се сећа", поручио је Вучић. Председник Вучић постхумно је ове године одликовао Раденовића, предводника Посебних јединица полиције из Призрена, једног од највећих јунака српске полиције у сукобима на Косову и Метохији.
Извор РТК

Откривању споменика присуствовали су и бројни чланови и руководство ГО СПС из Крушевца и околине.