foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

ЗАОКРУЖИ БРОЈ 2.

ДОБРОДОШЛИ У СПС

Untitled-21.jpg

Спот СПС-ЈС Крушевац 2020

Претрага

Најновије вести


У Галерији Милића од Мачве "Косово, први праг Србије" 9 априла 2019. године одржано је, у организацији Културног центра Крушевац, поетско вече посвећено лику и делу Добрице Ерића под називом "ПРКОСНА СРБИЈА МЕЂУ ШЉИВАМА". Програм је осмислила и водила Јелена Ђорђевић - ПиАР КЦК, а у програму су учествовали и песници Удружења песника Србије: Љубодраг Обрадовић, Мирослав Мића Живановић и Даница Гвозденовић, као и Јелена Протић-Петронијевић, Катарина Аврамовић, Бранко Рајковић, Јелена Трифуновић, Теа Алексић и Влада Радојевић. Програм је реализовао Бранко Симић - шеф технике КЦК.


Јелена Ђорђевић је уредила и водила ово добро посећено поетско вече
посвећено лику и делу Добрице Ерића


Катарина Аврамовић


Публика


У публици је био и Владимир Тасић - председник ГО СПС-а Крушевац


Јелена Протић-Петронијевић


Љубодраг Обрадовић

ПУТУЈ ПЕСНИЧЕ

Добрици Ерићу

Путуј песниче…
И не окрећи се за собом.
Стихови никад не изгоре…
Путуј… И не реци збогом!

Путуј песниче,
путевима без смисла.
Док трагаш, смисао ниче,
иако је машта већ покисла.

Лутање по свету своје маште,
свакоме доноси само срећу.
Кад снови за слободом вриште,
пусти их да судбину надлећу.

Најбоље су песме тужне…
Она што сад долази,
предзнак је судбине нужне.
И опомена, да све пролази…

Да ти живот као комета јури,
да на крају опет постајеш дете…
Ако ти мисао поклекне цензури,
стихови на лепоте нек’ подсете.

Пусти их, да и друге понесу,
у живот стиховима поплочан.
Пусти их, да бол однесу,
јер нови дан, донеће нови сан.

И путуј песниче
у звезданом аутомобилу!
Стих твој, снене душе нек’ подстиче,
да се заврте на том рингишпилу.

Путуј песниче…
И не брини за судбину света.
На стиховима се најбоље лети,
стих никад, никоме, не смета.

© Љубодраг Обрадовић

У наставку прочитајте шта сам ја, осим песме изговорио том приликом...

Добрица Ерић - Божји дар за поезију - Љубодраг Обрадовић.

Шта рећи о Добрици Ерићу, једном од најзначајнијих српских писаца 20. века? Шта рећи о писцу који је завршио само 4 разреда основне школе, а сад су његове песме за децу неизоставан део читанки. Шта рећи, него да је имао Божји дар за писање, пре свега поезије. А поред поезије, писао је прозу, драме, стрипове, сликовнице, приређивао антологије… Објавио је више од стотину књига и за свој рад је добио исто толико награда. Остварио је тираж од преко милион примерака. Остаће упамћен као велики уметник који је писао за све људе од седам до 77 година. “Добрица Ерић је дукат на језику. Његовим гласом певала је цела Србија”./рекао је за Добрицу Миљурко Вукадиновић/.
Зато ћу ја вечерас, Вас, а и себе, подсетити на неке од догађаје везаних за Добрицу Ерића и Крушевац и околину:
• КУД “Вук Караџић” из Треботина, Жабара и Мале Врбнице је далеке 1980. године извео представу Добрице Ерића ”Вашар у Тополи” коју је режирао Душан Дука Јовановић.
• Добрица Ерић је 2007. године у Белој Води добио Беловодску розету.
• У уторак 11. октобра 2011. године, у организацији Културног центра Крушевац, одржан је 10-ти ПЕСНИЧКИ ФИЈАКЕР под симболичним називом *ПУТОВАЊЕ У БУДУЋНОСТ*. Отправник фијакера био је крушевачки песник Момир Драгићевић, а у организацији фијакера радили су и Рајна Алексић–Маринковић – уредник КЦК, Веркан Гвозденовић, Братислав Пршић и многи други из КЦК...  У фијакеру су се возили песници: Добрица Ерић, Љубодраг Обрадовић, Дејан Алексић, Верољуб Вукашиновић, и песник-глумац Јанко Митев из Хаскова (Бугарска). Фијакер је кренуо са станице *Дечји центар - пионирски парк* а затим се заустављао на станицама: ОШ *Драгомир Марковић*, Сајам књига у Клубу КЦК, Ресторан *Потковица*, да  би на крају посетио ОШ *Владислав Савић Јан* у Паруновцу, где су у прелепој сали индустрије *Трајал*, пред око 400 ученика песници говорили своје стихове и завршили тадашње путовање. Највећи аплауз и позив на бис добио је, наравно, Добрица Ерић.
• Тог истог дана, 11.10.2011. године у Клубу КЦК отворен је САЈАМ КЊИГА И ИЗДАВАШТВА РАСИНСКОГ ОКРУГА који су, после дугогодишњег прекида, заједнички организовали Културни центар Крушевац, Историјски архив и Народна Библиотека Крушевац. Сајам је отворио један од најбољих српских песника Добрица Ерић који је пред препуном салом Клуба КЦК говорио своју “Песму о књизи“!
• Специјално за књигу коју је објавио МУЗЕЈ МИРА И ТОЛЕРАНЦИЈЕ БЕЗ ЗИДОВА КРУШЕВАЦ под називом,КРУШЕВАЦ ТРАГА ЗА МИРОМ, Добрица Ерић је написао песму: КОСОВКА ДЕВОЈКА .

И на крају, Добрици у част, изговорићу моју песму ПУТУЈ ПЕСНИЧЕ.


Публика


Теа Алексић


Мића Живановић


Бранко Рајковић


Владица Радојевић


Даница Гвозденовић