SADRŽAJ
НОВИ САЈТ
POČETNA
LINKOVI
UVOD
VESTI
GRADSKI ODBOR
O NAMA
ProgramiStatutSPSa
STARI SAJT
MAPA SAJTA
VIDEO
Administrator
PROČITAJTE I VEST
Statistika
OS: Linux h
PHP: 5.3.29
MySQL: 5.6.51-log
Vreme: 08:46
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Članovi: 33
Vesti: 187
Veb veze: 10
Pfeil НОВИ САЈТ arrow VESTI arrow DOGADJAJI arrow Proslava 14 oktobra 2007.g. u Kruševcu

Proslava 14 oktobra 2007.g. u Kruševcu PDF Štampaj E-pošta
Autor ljuba   
Saturday, 31 January 2009
14okt07
Поводом 14 октобра, дана ослобођења Крушевца, у просторијама СПС-а у Обилићевој 30 у Крушевцу, 15.10.2007. године је одржана свечана седница Општинског одбора СПС-а Крушевац у проширеном саставу, на којој је Владимир Тасић, председник општинског одбора, поднео излагање о актуелном тренутку, у коме се ни празник ослобођења града од фашизма, не прославља на прави начин. Излагање Владимира Тасића можете прочитати у потпуности у наставку овог текста, после репоратаже са прославе у слици и речи.

Гост на свечаној седници био је Жарко Обрадовић, потпредседник СПС-а који се такође обратио присутнима. После свечане седнице, одржана је скромна прослава, на којој су присутни у опуштеној атмосвери, разменили утиске о дану ослобођења Крушевца некад и сад. У наставку погледајте детаље са ове свечаности.


Жарко Обрадовић, потпреседник СПС-а


Владимир Тасић Председник СПС-а Крушевац


Присутни пажљиво прате излагање Жарка Обрадовића


Минутом ћутања одата је пошта свим палим борцима


Владимир Тасић, отвара седницу


Жарко Обрадовић се обраћа присутнима


Жарко Обрадовић је дао више интервју-а за присутне медије. Том приликом дао је и специјални интервју за посетиоце сајта социјалиста Крушевца, који ћете моћи да у потпуности прочитате на овом сајту крајем 2007. године.


Жива дискусија се водила у свим просторијама СПС-а


Секретар МЗ Лазарица Лукић у разговору са члановима СПС-а


Љубодраг Обардовић (први са лева) Ваш извештач


Драган Јовановић у разговору са друговима


Бала из Пепељевца учествује у дискусији


Радојица Милосављевић и Милоје Михајловић


Радован Петронијевић и Радман Јефтић


Тражило се место више

У наставку прочитајте излагање Владимира Тасића. председника општинског одбора СПС-а Крушевац на на свечаној сеници поводом 14 октобра дана ослобођења Крушебац.

Поштовани грађани,
Поштовани социјалисти,
Другарице и другови,
Даме и Господо,

Поздрављам вас све у дому социјалистичке партије Србије у Крушевцу. Посебно поздрављам заменика председника Социјалистичке партије Србије друга проф. др. Жарка Обрадовића, делегацију Савеза удружења бораца народно ослободилачког рата, делегацију Партије удружених пензионера.

Поштовани,

И данас након 63. године од ослобађања Крушевца, у другом светском рату и 89.година од ослобађања у првом светком рату, социјалисти Крушевца, сећајући се на овај велики догађај, желе да подсете суграђане на антифашистичку борбу нашег народа. Зато смо се и окупили да од заборава отргнемо историјски догађај нашег града и сви заједно се поклонимо сенима оних који су свој живот дали за слободу.

На данашњи празник минутом ћутања одајмо пошту свима који су се борили за слободу српког народа и у тој борби пали на бранику отаџбине.

Хвала им и вечна им слава !

За нас социјалисте 14.Октобар дан ослобођења, ће заувек остати дан града Крушевца.Неки нови људи долетели на криилима досманлијског режима свим силама се упињу да прекроје историју и да велики празник дана ослобођења баце у забрав.У том смислу не да желе да се заборави оно што крушевљани никада неће заборавити ,већ желе да прекрајањем историје и велику антифашистичку борбу изједначе са онима са којима су наши партизани једини прави осведочени борци против фашизма предвођени КПЈ борили.Изједначили су борце народоноослободилачког рата са неким људима који себе називају Југословенска војска у отаџбини, четници и сл. за које постоји небројани број материјалних доказа да су се сврставали под црну застраву са мртвачком главом.

И данас, након 63.године изгледа да антифашистичка борба није завршена ,јер неонацистички покрети подржавани нажалост и од појединих парламентарних странака које врше власт у Србији,покушавају да кроз реанкринацију оживе своју монструзну политику која је милионе слободољубивих људи у европи и,па и у Србији отерала у смрт.Сваком таквом покушају грађани се морају одупрети, пре свега демократским средствима ,а обаваеза нас социјлаиста је и већа јер смо једина политичка снага у Србији која негује сећања на НОБ и револуцију и која је ове велике тековине уградила у свој политички Програм, мир, слободу, равноправност, социјлану правду, толеранцију и разумевање.

Прилика је да се између два велика Крушевачка празника подсетимо онога шта смо то за наш град урадили.Нажалост,данас нисмо у прилици да нашим грађанима подносимо годишњи празнични извештај.Али је прилика да грађне још једном подсетимо на дане када смо вршећи извршну власт у Крушевцу,и остварујући наш програм ,настављајући тамо где су наши предходници стали ,изградили основне темеље и предпоставке за развој Крушевца.

Морамо се сетити да смо оставили у наслеђе нашим следбеницима 45.000 радних места у друштвеним предузећима и установама.Сва наша друштвена предузећа ИМК*14 Октобар*, Трајал*; *Мерима*, *Рубин*, *Жупа* *Фам*, *Савремени дом*, *Звезда* и др били су водећи привредни колективи у земљи извозно оријентисани. Данас ова предузећа или непостоје или пак у њима ради симболичан број наших суграђана, са реално мањим платама него када је у колективима било и по више хиљада запослених.

*Демократска* приватизација учинила је толико зла крушевачкој привреди,да се једноставно мора назвати свеопштом пљачком ,која је имала за циљ енормно богаћење појединиј тајкуна и свих из редова тога такозваног демократског блока. Оваква приватизација потпомогнута је и људима из нашег града који су вршећи функције чланова тендерских комисија били у прилици да пљачкаше - ткз. бизнисмене, привилегују у односу на све друге евентуалне купце. Крушевљани им то неће никада заборавити.

Руинирана привреда оставила је дубоке трагове и у свим другим сегментима развоја по којима се препознаје један град у Србији. Некада смо били по свим могућим параметрима 4-ти град по свеопштем развоју и националном доходку не само у Србији већ и у СРЈ. Данас смо на жалост на 80 месту, са тенденцијом још већег пада. Зар треба да се стидимо што смо Крушевљани јер немамо са чим да се поносимо и поредимо.

На овај празнични дан отварали смо предузећа, путеве, водоводе, школе, телефонске централе и сл. А сада можемо да констатујемо да 63.годишњицу слободе Крушевца нису дочекали *Цепак*, *Јастребац*, *22 Јули*; Електроуниверзал*, *Јстра*, а судбина имењака нашег празника ИМК *14 Октобар* некада гиганта машиноградње је поптуно неизвесна.

Последице погубне политике ,огледају се и у сфери друштвених делатности, а пре свега социјалној политици. У Крушевцу је незапослених све више и више. Приближавамо се критичној граници од преко 30 % незапослено радно способног становништва. Из дана у дан завод за тржиште рада постаје највећа фабрика у Крушевцу.

У здравственим установама које су изграђене углавном средствима грађана Крушевца, лече се они који имају паре, а не болесни. Права на здравствену заштиту се сужавају. Све више наших грађана је у стању социјалне потребе, коју на адекватан начин не могу да остваре преко надлежних органа и служби. И ова права се сужавају и доведена су на ниво *ко бајаги бриге за грађане*.

За омладину и спорт не издвајају се потребна средства. У граду није направљен ни један спортски објекат у протеклих 7. година. Некада створени услови за бављење врхунским спортом, омогућавали су да се велики број наших грађана укључи у велику лепезу спортских активности како на унутрашњем плану тако и међународној спорсткој сцени.

Много је негативних ствари у нашем граду ,па можда у овој свечаној прилици и није место да се набрајају,али смо само део морали да поменемо,како се не би заборавило.

Обележавајући дан победе, наша је обавеза да се сетимо и и велике борбе коју је српски народ водио током 1999. године ради очувања јединства територије Косова и Метохије и суверенитета Србије над овом вековном Српском територијом. Борба за КиМ наствљена је нажалост и данас. Однос једног броја великих сила према Србији и светој Косовско Метохијској земљи у потпуности рехабилитује политику председника СПС Слободана Милошевића према овом најзначајнијем српском питању. Велика је обавеза СПС да КиМ брани свим могућим средствима и да никада не призна отцепљење ове триторије од матице Србије и формирање било какве друге државе на овом простору.

Велики допринос ослобађању Крушевца 14.октобра 1944 године дали су борци славне Црвене Армије,а данас народ Русије даје огромну подршку напорима Србије у решавању Косовско Метохијског проблема.

На нама социјалистима је сада велика одговорност да у будућој изборној трци морамо да се озбиљније него икада ухватимо у коштац са политичким неистомишљеницима и да поново повратимо углед у народу и поверење наших бирача, како би смо развој града наставли тамо где смо били пре 7.година.

Наша обавеза је:

Зауставићемо приватизацију,која нема перспективу,а посебно свих јавних предузећа, како у Крушевцу тако и у Србији,

Ангажоваћемо се на решавању бројних социјалних проблема наших грађана, незапослених, пензионера, старачких домаћинстава, самохраних мајки, а за пуну подршку пораста наталитета у општини, школовању и студирању - без новчаних накнада, и за помоћ хендикепираним лицима.

Комунална инфраструктура, и њено решавање, мора бити присутна у свим нашим местима и то са: бољом путном, електро и ПТТ мрежом, са здравом пијхаћом водом до сваког домаћинства, са отклањањем свих дивљих депонија и заштитом природних потенцијала са којима је наша општина изузетно богата.

Учинићемо све за младе и заједно са њима да схвате друштвени и политички тренутак у коме сви живимо,али и наша јасна социјалистичка програмска опредељења која су њима намењена да заједнички идемо у срећнију и лепшу будућност...

15.10.2007.године.
Излагање поводом
обележавања 14.октобра
дана ослобођења Крушевца.

Владимир Тасић,
председник
ОО СПС Крушевац

SPS-KS.ORG © - Sva prava zadržana.
HVALA NA POSETI !
POSETITE NAS PONOVO !
 
< Prethodno   Sledeće >
PRETRAGA
by pRe
© 2021 sps-ks.org
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.