SADRŽAJ
НОВИ САЈТ
POČETNA
LINKOVI
UVOD
VESTI
GRADSKI ODBOR
O NAMA
ProgramiStatutSPSa
STARI SAJT
MAPA SAJTA
VIDEO
Administrator
PROČITAJTE I VEST
PRIJAVITE SE

Zaboravili ste lozinku?
Syndicate
Statistika
OS: Linux h
PHP: 5.3.29
MySQL: 5.6.51-log
Vreme: 09:30
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Članovi: 33
Vesti: 187
Veb veze: 10
Spacer Pic
Pfeil НОВИ САЈТ arrow POČETNA

Žene su jedna od ključnih karika u SPS-u PDF Štampaj E-pošta
Autor ljuba   
Saturday, 28 May 2011
26.05.2011. године у Белој сали Културног центра Крушевац, одржана је 10 изборна конференција Градског одбора СПС-а Крушевац на којој за председника градског одбора СПС-а Крушевац поново једногласно изабран Владимир Тасић. На истој седници изабран је и нов Градски одбор СПС-а Крушевац. O раду ФОРУМА ЖЕНА СПС-а Крушевац говорила је подпредседница Јелена Ђорђевић.

Јелена Ђорђевић говори о раду Форума жена СПС-а Крушевац

ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ФОРУМА ЖЕНА ГО СПС КРУШЕВАЦ

Форум жена Социјалистичке партије Србије представља посебан облик организовања и деловања унутар Социјалистичке партије Србије, који ради на афирмацији друштвеног положаја жена, заштите права жена, породице и полне равноправности.

Форум жена ГО СПС Крушевац, од свог оснивања, 2. септембра 2009. године до данас имао је велики успех у спровођењу хуманитарних и других акција, а све у циљу спровођења основних начела, Програма и Статута Социјалистичке партије Србије.

Циљна група нашег деловања су првенствено жене и деца, које нису у могућности да остваре своју егзистенцију, основна права у друштву, права на социјалну заштиту и социјалну једнакост . Решавање оваквих проблема и помоћ угроженим женама и њиховој деци, у било ком смислу, јесте примарна делатност Форума жена СПС Крушевац.

Захваљујући руководству ГО СПС Крушевац, на челу са председником Владимиром Тасићем, успеле смо да постанемо препознатљива и једна од најјачих организација жена, не само у нашем граду већ и у целој земљи. Велика подршка и помоћ ГО СПС Крушевац у реализацији свих пројеката, допринела је да акције ФОЖ имају значајне и видљиве резултате.

На оснивачкој скупштини жена, 2. септембра 2009. Године, изабрана је председница , проф.Десанка Шљивић, потпредседница Бојана Кркић, секретар Јелена Ђорђевић и 15 чланица Управног одбора . У том саставу одрадиле смо акције,којима је била обухваћена најугроженија категорија становништва нашег града и успеле да дамо значајан допринос у реализацији циљева ГО СПС Крушевац. Постале смо препознатљиве по томе, да смо заступљене у свим сегментима живота и рада у нашем граду. Делујемо у области здравствене заштите, образовања, културе, медија, екологије и у свим областима живота и рада где спознамо да можемо да дамо свој допринос, захваљујући нашим кадровима, којих има на свим, стратешки важним, функцијама и радним местима у граду.

19.септембра 2009.године, одржано је предавање о превенцији карцинома код жена. Предавање, испред Здравственог центра Крушевац, одржала је афирмисани онколог, др Лела Миловановић. Овај догађај је имао велики значај јер је био подстрек многим женама које су биле на предавању да оду на преглед, сто је и и био наш циљ. Овом акцијом , прикључиле смо се кампањи, која се спроводи у циљу раног откривања малигнитета код жена, која се спроводи на нивоу целе земље.Акцију је организовала, активисткиња и члан Управног одбора ФОЖ др Слободанка Јотић.

13.октобра 2009.године у организацији Форума жена ГО СПС Крушевац,одржана је свечана академија поводом 14.октобра,Дана ослобођења Крушевца. У склопу ове манифестације организован је ликовно-литерални конкурс за ученике основних и средњих школа под називом *Крушевац,мој град светлости,наде и слободе*. Ликовнио-литерални конкурс организовале су професорка Десанка Шљивић,председница Форума жена и активисткиња , професорка Ксенија Алексић.

Поводом обележавања *Светског дана чистог ваздуха*, 2. новембра 2009.године, одрађено је неколико акција по школама ,у склопу пројекта, под називом *Мисли зелено, да Крушевац озелени*. Засађено је по десетак садница у ОШ Бранко Радичевић, ОШ Драгослав Цекић у Јасици, у неколико подручних одељења ових школа, Економској школи и на Багдали. Велики допринос овој акцији, дала је активисткиња, Весна Лазаревић, која је донирала саднице и руководила радовима.

У организацији Форума жена ГО СПС-а Крушевац, у просторијама ГО СПС-а , 4. децембра 2009. године, сечењем славског колача ,по први пут, прослављена је слава ФОЖ ,*Ваведење пресвете Богородице*. Том приликом окупиле смо велики број наших активисткиња, симпатизера и пријатеља наше Партије. Јована Триван, чланица Иницијативног одбора Форума жена СПС, била је наш гост и том приликом рекла да ФОЖ СПС из Крушевца даје значајан допринос нашој Партији и да наш рад треба да буде смерница којом треба да се руководе Форуми жена Социјалистичке партије Србије из осталих градова, укључујћи и Београд.Велики број жена ангажоване су у припреми славе , које су својим кулинарским и посластичарским вештинама увеличале овај догађај.

У Скупштини града Крушевца, из редова ФОЖ ГО СПС Крушевац, имамо одборницу Данијелу Ерчевић, која уз склопу својих активости и деловања у раду Скупштине, промовише и заступа рад наше организације. Данијела Ерчевић је, такође једна од најактивнијих жена у ФОЖ ГО СПС Крушевац.

Огранизација ФОЖ обишла је и однела значајну хуманитарну помоћ седмочланој породици Слободана Богићевића из Сувог дола, код Блаца,која живи у тешкој материјалној ситуацији. За ову акцију подстакнути смо емисијом у којој је приказано да човек без обе шаке издржава четири сина , жену и непокретну мајку.

Пројекат *Помозимо деци оболелој од карцинома - Њихов осмех нема цену* изазвао је велику пажњу наших суграђана. Прва акција добровољног давања крви, одржана је 28.априла 2010.године и наишла је на велики одјек и одзив. Нашу идеју препознао је велики број људи и том приликом прикупљено је 100 јединица крви. Следећа акција одржана је 22.децембра и такође је имала велики одзив, са прикупљених 70 јединица драгоцене течности. Последња акција , одржана 26.априла ове године, надмашила је сва очекивања где је преко 200 људи дошло и обавило преглед. И том приликом прикупљено је 100 јединица крви. Поред активиста СПС-a, акцији су се прикључили и синдикати полицијске управе Крушевац, ЈКП“Водовод“ Крушевац, покрет ветерана Градски одбор Крушевац, Рагби клуб Крушевац. Са овом хуманитарном активношћу Форума жена Градског одбора СПС Крушевац, наставиће се и у наредном периоду.

Хуманитарна акција добровољног давања крви подржана је од медијских спонзора Радио телевизије Крушевац, ТВ Јефимија Крушевац и Културног центара Крушевац, са којима имамо дугогодишњу, успешну сарадњу.

У склопу активности, *Помозимо деци оболелој од карцинома* организован је одлазак оболеле деце и деце са специјалним потребама на бесплатно летовање. Летовало је 15 породица у термину од 30.августа до 10. септембра 2010.године у месту Добре воде, код Бара. Велику помоћ у спровођењу ове активности, пружила нам је НВО *Хуманитарна фамилија* из Бара. Такође и ове године у сарадњи са овом хуманитарном организацијом, успели смо да уговоримо 30 бесплатних летовања у периоду од 30.маја до 10 јуна.

Такође, у склопу пројекта *Њихов осмех нема цену*, 15.октобра 2010. године, одржан је велики хуманитарни концерт, чији је сав приход од продатих улазница подељен породицама које лече децу од малигнитета. Успеле смо да мотивишемо синдикате и грађане да купе улазнице , којих је укупно продато 2.259 и остварен је приход од 677.000 динара. Свака, од дванаест породица, која тренутно лечи дете од карцинома , добила је по 55.000 динара .

Поводом Новогодишњих празника, ФОЖ организовао је и доделу пакетића оболелој деци и деци са посебним потребама.Пригодни програм одржао се у просторијама ГО СПС Крушевац, а део ФОЖ, посетио је и удружење деце са посебним потребама *Дуга*. Активисткиња и члан Управног одбора , Љиљана Рајковић је за ту прилику обезбедила и помогла акцију *Њихов осмех нема цену* са петнаест пакетића.

Поред материјалних донација које добијају, у склопу нашег пројекта за помоћ оболелој деци, родитељи болесне деце, у ГО СПС имају сву пажњу и сваку другу помоћ која им је неопходна у спровођењу лечења. Све хуманитарне акције под слоганом *Њихов осмех нема цену* реализоване су на идеју и у организацији секретара ФОЖ,Јелене Ђорђевић ,уз велику помоћ и подршку руководства ГО СПС Крушевац, на челу са председником Владимиром Тасићем.

Један од великих пројеката ФОЖ је и бесплатна обука ђака ѕа полагање квалификационог испита из српског језика и математике, за упис у средњу школу. Сва деца, којој родитељи нису били у могућности да омогуће додатну наставу, имала су шансу да на пријемни испит изађу потпуно спремна. У просторијама ГО СПС Крушевац одржано је 350 сати наставе из ова два предмета. Предавањима су присуствовала 50 ученика који су континуирано пратили наставу . Предавачи су искусни наставници и професори из крушевачких средњих и основних школа. Настава за ђаке из социјално угрожених породица организована је и ове године, са дупло већим бројем полазника. Очекујемо исти исход као и прошле године, а то је успешно полагање испита свих ученика који су се спремали у нашој организацији.

Форум жена ГО СПС Крушевац учествује на свим јавним трибинама у својој и организацији других удружења и својим доприносом и искуством помаже у реализацији програма везаних за општи интерес нашег града, превасходно када је у питању побољшање живота и рада и обезбеђивање егзистенције жена и деце.

ФОЖ узима учешће и у раду АРТ клуба СПС Крушевац и на тај начин помаже у промоцији културних садржаја нашег града.

Велику помоћ у раду и реализацији пројеката Форума жена, добили смо од организације Социјалистичке омладине, и то посебно од Веркана Гвозденовића, Предрага Петровића и Ћосо Горана.

У наредном периоду Форум жена ГО СПС Крушевац очекује много планираних акција. Пред нама је предизборни период и ми ћемо се трудити да дамо што већи допринос у раду реализацији циљева ГО СПС Крушевац .

Секретар Форума жена ГО СПС Крушевац
Јелена Ђорђевић
СОЦИЈАЛИСТИЧКА ПАРТИЈА СРБИЈЕ
ГРАДСКИ ОДБОР СПС КРУШЕВАЦ
ФОРУМ ЖЕНА ГО СПС КРУШЕВАЦ
26.мај 2011.
КРУШЕВАЦ

Јелена Ђорђевић говори о раду Форума жена СПС-а Крушевац
 
< Prethodno   Sledeće >
ANKETA
Koji je sistem glasanja najbolji ?
 
PRETRAGA
KO JE NA SAJTU
by pRe
© 2021 sps-ks.org
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.