Pfeil НОВИ САЈТ arrow VESTI arrow DOGADJAJI arrow Ivica Dačić ponovo predsednik SPS-a

Ivica Dačić ponovo predsednik SPS-a PDF Štampaj E-pošta
Autor ljuba   
Saturday, 11 December 2010

Ивица Дачић отвара 8 конгрес СПС-а

BOŽE PRAVDE & INTERNACIONALA

8 конгрес СПС-а је почео свирањем химне *Боже правде* и *Интернационале*. Обе химне је свирао трубач из Гуче, а цела сала је била сложни хор. Тако је на пластичан начим показана жеља СПС-а да буде члан Социјалистичке интернационале и Србију повеже са Европом и светом.

У Београду је 11.12.2010. године у Центру Сава одржан 8 конгрес СПС-а, на коме је једногласно за новог председника СПС-а изабран Ивица Дачић. За подпреседнике странке, избрани су од стране главног одбора СПС-а: Жарко Обрадовић, Милутин Мркоњић, Душан Бајатовић, Славица Ђукић-Дејановић и Дијана Вукомановић.

У свом излагању Ивица је истакао да је ово историјски конгрес СПС-а који означава нови почетак  као странке модерне левице, која за идеал има социјалну правду за све структуре друштва. Дачић је поручио да је та странка успела да сачува идеју, превлада тешкоће и јача са вером у напредак Србије и да је циљ конгреса свеобухватна партијска реформа да би се оснажила СПС. Лидер социјалиста је посебно истакао да је странка имала бурну историју и да данас, две деценије од оснивања, гледа у очи целе Србије и јесте аутентична партија народа.


Конгресу у Центру "Сава" присуствовали су: председник Србије и лидер Демократске странке Борис Тадић, амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик, амбасадор Русије у Београду Александар Конузин, немачки амбасадор Волфрам Мас, и многи други амбасадори, као и лидер СДП-а и министар рада и социјалне политике Расим Љајић, потпредседница Г17 плус и министарка за Национални инвестициони план Верица Калановић, лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор, лидери коалиционих странака ПУПС-ЈС Јован Кркобабић и Драган Марковић - Палма, потпредседник Српског покрета обнове АлександарЧотрић, представници Либерално демократске партије, представници већине синдиката који делују у Србији и многи, многи други, за које је до јуче било тешко замислити да могу да присуствују једном конгресу СПС-а.


Ивица Дачић отвара 8 конгрес


                    РЕНЕСАНСА  СПС  У  ИНТЕРЕСУ  СРБИЈЕ

Ивица Дачић је добио једногласну подршку чланства и изабран је за председника партије. Главни одбор је изабрао и потпредседнике: Жарка Обрадовића, Славицу Ђукић - Дејановић, Душана Бајатовића, Милутина Мркоњића и др Дијану Вукомановић, из Института за политичке студије, која је аутор новог програма СПС. Бранко Ружић је стари - нови председник Извршног одбора СПС.

На украшену бину велике дворане конгресног центра Дачић је изашао дочекан дуготрајним аплаузом.
- Ово је почетак нове ере. Можда смо данас на првом правом почетку. Нисмо више ни комунисти ни националисти, данас смо социјалисти, почео је председник СПС, чим је трубач завршио интонирање државне химне “Боже правде” и “Интернационале”. - Данас стављамо тачку на све приче о нашој прошлости. Име СПС више никада не сме да се везује за ратове, санкције и политичка убиства. Поносни смо на све добро што је било, али нову снагу нећемо наћи зарањањем у музеје и мерењем ко више воли садашњег, а ко претходног председника.

Први човек СПС је прецизирао да је његов циљ озбиљна и свеобухватна унутарпартијска реформа.
- Требају нам нови људи за нову политику. Неопходно је радикално подмлађивање свих наших кадрова. Морамо и сами да будемо бољи да би Србија била боља.  Власт квари људе. Молим вас да издржите да вас не поквари. Знајте да сви који злоупотребе поверење народа морају да буду опозвани и смењени.

Међу спољополитичке приоритете назначио је европски пут Србије:
- Србија треба да уђе у ЕУ, “не због Уније, већ због грађана и бољег живота”. Пред вратима смо ЕУ. Треба да дамо све од себе да не стојимо дуго пред тим вратима, јер ЕУ нуди велику развојну шансу за Србију. А, и ми као стари европски народ имамо шта да донесемо пред та врата.

Дачић је упозорио и да регионализација не сме да буде пут ка разбијању Србије.
- Јесмо за децентрализацију и демократизацију, али не и за политичке и националне пашалуке - рекао је Дачић уз одобравање делегата.

Лидер српских социјалиста позвао је на јачање коалиције са ПУПС и ЈС, а онда се обратио и својим партијским друговима:
- Многи од вас су ми приговарали због коалиције са ДС. Али, ја сам преузео ризик стављајући на коцку и место председника странке. Искорачили смо храбро и нисмо погрешили. Зато нека више нико не мисли да ће СПС да излази на изборе да би други владали.

Јован Кркобабић је својим савезницима у владајућој коалицији пожелео ренесансу, али на новим идејама “за напредак Србије”. Драган Марковић Палма је похвалио Ивицу Дачића да је најпопуларнији министар у Влади Србије, а лидер СВМ Иштван Пастор искрено изјавио да његов долазак на Конгрес не значи амнезију, али свакако отвара нову страницу у односима са СПС. Лјубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије изјавио је да радничка класа подржава странке левице, које се залажу за политику социјалне правде, равноправности и заштите интереса радника. У сличном тону су говорили и Жељко Веселиновић, Ранка Савић и Ивица Цветановић, лидери осталих синдикалних централа.

За говорницу су излазили и председник Скупштине Републике Српске Игор Радојчић, у име Странке самосталних социјалдемократа, чији је лидер Милорад Додик, затим Петар Ђокић, председник СПС Републике Српске, шеф црногорске СНП Срђан Милић и бивши шеф бугарске полиције Миша Миков у име Бугарске социјалистичке партије. Путем видео-линка срдачну поруку Конгресу и председнику Дачићу послао је и председник Социјалистичке интернационале и грчки премијер Јоргос Папандреу. Николај Левичов из “Праведне Русије” био је бурно поздрављен изјавом да ће Русија и даље имати став да је Космет саставни део Србије и да се залаже за још јачу сарадњу две пријатељске земље.

Дачић је за  конгресног подијума поздравио Срђана Ђоковића, оца светског тениског шампиона Новака и Радоша Бајића “народног трибуна” и остале госте, међу гостима су били и Расим Љајић, Верица Калановић, Александар Чотрић, Ненад Милић из ЛДП, бивши премијер СРЈ Зоран Жижић, функционер ДПС Предраг Секулић, Милан Јанковић, председник Привредне коморе Београда, чувени адвоокат Тома Фила, Александар Каракашевић, Урош Шуваковић, председник Удружења “Слобода”, Мића Јовановић, оснивач и ректор Мегатренд универзитета, представници странака националних мањина, НВО, уметници, научници, спортисти и други бројни други, а присуствовали су и амбасадори више од 30 држава.

У свом излагању Борис Тадић је истакао:
- УВЕРЕН сам да ће ДС и СПС као савезници креирати будућност Србије и у деценији која долази,  поручио је председник Републике Србије и председник ДС Борис Тадић, који је на Конгресу српских социјалиста говорио одмах после Дачића. Двојица лидера изљубила су се на свечаној кионгресној бини, а Тадићје на почетку говора, протоколарном “даме и господо”, додао и “другови и другарице”.

- Показали смо да можемо да превазиђемо неслагања из прошлости и да креирамо заједничку политику будућности. Имамо заједничку визију будућности, а та визија је ЕУ. Тамо желимо да идемо због бољитка наших људи. Али, желимо и да сачувамо наше име и презиме, наше обичаје, наш идентитет.

Тадић је истакао да су најважнија питања наше епохе проблем сиромаштва и људи који би требало да сачувају или добију радна места.
- Ивица Дачић и ја у решавању тог проблема делимо заједничку визију. Један од централних стратешких циљева требало би да буде народно и државно јединство како да решимо та питања, али и јединство око става куда би Србија требало да иде и каква би требало да буде за десет година - констатовао је Тадић, који је пре краја уводног дела због обавеза морао да напусти скуп. До излаза је испраћен громким апалузом својих некада љутих противника.

Тачно 2.317 делегата из свих крајева Србије усвојило је на Конгресу у београдском Сава центру нови Програм и Статут партије, уз општу оцену да је СПС тим потезом закорачила у темељну и свеобухватну унутарпартијску реформу.

Конгрес је изабрао и Главни одбор СПС, у који су ушли и легендарни атлетичар Фрањо Михалић, бард глумишта Велимир Бата Живојиновић, прослављена рукометашица Светлана Китић, познати рeдитељ Срђан Драгојевић, музичар Неша Галија...

Живомир Миленковић


Ивица Дачић и Борис ТадићВладимир Тасић
Poslednji put ažurirano ( Sunday, 04 September 2011 )
 
< Prethodno   Sledeće >
PRETRAGA
by pRe
© 2021 sps-ks.org
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.