Pfeil НОВИ САЈТ arrow VESTI arrow Saopštenja arrow FORUM ŽENA SPS-a KRUŠEVAC

FORUM ŽENA SPS-a KRUŠEVAC PDF Štampaj E-pošta
Autor ljuba   
Monday, 14 September 2009

UPOZNAVANJE SA CILJEVIMA FORUMA ŽENA SPS-a KRUŠEVAC


U SPS-u su žene oduvek zauzimale važno mesto i imale ravnopravan status

Forum žena je oblik delovanja SPS-a koji radi na afirmaciji zaštite prava žena, porodice i polne ravnopravnosti (čl.59 statuta Soc.partije Srbije).

U organima partije mora na svim nivoima organizovanja biti najmanje 20% mladjih od 30 godina iz redova Soc.omladine i najmanje 20% žena (cl.56 statuta SPS).

Zakon o lokalnim izborima (čl.20) kaže da na izbornoj listi ukupno mora biti najmanje 30% kandidata manje zastupljenog pola na listi. Dok Zakon o izboru narodnih poslanika (čl. 40a) takodje odredjuje da na izbornoj listi medju svaka četiri kandidata po redosledu na listi (prva četiri mesta, druga četiri mesta, i tako do kraja liste) mora biti po jedan kandidat-pripadnik onog pola koji je manje zastupljen na listi, a ukupno na izbornoj listi mora biti najmanje 30% kandidata manje zastupljenog pola na listi.

Postoji podatak da je medju 46% apstinenata na izborima, najveći broj žena i mladih.

Forum zena SPS-a Krusevac kao integralni deo Gradskog odbora SPS-a ima za cilj organizaciono jacanje i institucionalno povezivanje u cilju realizacije sirokog spektra raznovrsnih zadataka vezanih za zivot i rad zena a u skladu sa programom SPS-a i programom FOZ Grad. odbora SPS-a Krusevca, uzimajuci u obzir ekonomsku,politicku i drustvenu situaciju u kojoj se nalazimo.

FOZ SPS-a Krusevac delovace na osnovu svog programa putem organizovanja i sprovodjenja ativnosti koje doprinose jacanju socijalisticke ideje.

Rad FOZ bice javan.Javnost se iskljucuje u izuzetnim situacijama sto ce biti utvrdjeno Poslovnikom o radu. Povezivanjem sa drugim forumima zena

SPS-a,clanice imaju mogucnost organizovanog pokretanja aktuelnih drustveno-politickih pitanja od zajednickog interesa, zauzimajuci stavove,prezentirajuci ih javnosti i organima OO SPS-a, te preko OO SPS-a mogu zahtevati njihova resavanja u nadleznim organima vlasti.

Primarni ciljevi FOZ SPS-a Krusevac bice bolji ekonomski i drustveni polozaj zena i dece,jacanje uloge porodice, borba protiv svih oblika nasilja nad zenama,razvijanje svesti o ravnopravnosti polova,borba za odrziv demografski razvoj (bela kuga).

FOZ osnivamo jer trazimo najadekvatniji nacin politickog organizovanja i delovanja kako bi se okupile i delovale u okviru naseg Gradskog odbora SPS-a jer smo uverene da imamo mnogo dobrih ideja, jer i naizgled male stvari mogu puno toga da promene,posebno u danasnje vreme.U nasim redovima imamo zena svih strucnih profila, te tako sigurno mozemo da nadjemo puteve za resavanje problema i ostvarivanje nasih ciljeva. Cilj nam je da napravimo lep ambijent dobre saradnje i slaganja,konstruktivnog delovanja, sto je inace svojstveno nasoj stranci. Sigurno da postoji veliki broj zena koje ce sada imati priliku da budu aktivne i kroz ovaj nacin politickog organizovanja doprineti boljem polozaju zena i jacanju socijalisticke ideje.
 

PROGRAM AKTIVNOSTI FORUMA ŽENA GRADSKOG ODBORA SPS-a KRUŠEVAC

Na Osnivačkoj skupštini FOZ Gradskog odbora SPS-a Krusevac odrzanoj 2.9.2009. u prostorijama Gr.O. SPS-a u Krusevcu usvojen je:

Program aktivnosti Foruma žena Gradskog Odbora SPS-a Kruševac

 •   Žene i muškarci radjaju se ravnopravni.Podredjeniji položaj žene nije uslovljen njenim biološkim rodjenjem već kroz istoriju nasledjenim predrasudama i netolerancijom.

 •   Pokretanje inicijativa koje ce afirmisati prava i interese žena i sveobuhvatno sagledavanje problema koje treba rešavati, a koji su identifikovani programom stranke.Pokretanje predloga i akcija bice u cilju poboljsanja polozaja zena, a samim tim i afirmacija nase stranke.

 •   Zene moraju delovati neposredno i zajedno sa muskarcima graditi bolje drustvo.Zalagacemo se za:

 •   -Podizanje kvaliteta svakodnevnog zivota pojedinca i porodice

 •   -Podsticanje “kulture mira” i nenasilno resavanje sukoba u porodici,drustvu

 •   -Ukidanje socijalne,kulturne,politicke,ekonomske diskriminacije zena i njihovo ravnopravno ucestvovanje u politickom odlucivanju na svim nivoima organizovanja, kao uslov demokratskog razvoja

 •   -Uskladjivanje porodicnih obaveza zena sa obavezama vezanih za zaposlenje  

 •   -Za odrziv demografski razvoj ( niska stopa nataliteta na jednoj i povecanje smrtosti stanovnistva na drugoj strani doveli su do tezeg oblika depopulacije ) -informisanje javnosti,predlaganje mera,organizovanje tribina,okruglih stolova                    

 •   -Pojacana briga o deci bez roditeljskog staranja i o deci koja zive sa jednim roditeljem

 •   -Pojacana briga prema starim,bolesnim i iznemoglim licima,posebno onima koja zive sama ( staracka samacka domacinstva )

 •   -Dati znacaj preventivnoj zdravstvenoj zastiti,a posebno obuhvatiti grupu dece mladih i starih ( predavanja,okrugli stolovi-uz obavezno ukljucivanje medija )

 •   -Zalagacemo se za bolju organizaciju slobodnog vremena kod mladih ( faktor slobodnog vremena je jedan od znacajnih faktora prestupnistva i maloletnicke delinkvencije ).Npr.izgradjivati ljubav prema sportu ( uz promovisanje pozitivnih idola za identifikaciju iz sveta sporta ) jos od predskolskog doba,a posebno u skolama

 •   -Za zaustavljanje porasta nasilja nad decom i zenama u porodici( reagovati na svaki pojedinacan slucaj,kao i podrzavanje svakog programa koji moze doprineti sprecavanju nasilja nad zenama i decom).

 •   -Pridavanje znacaja pravima mladih i starijih zena,pripadnicama nacionalnih manjina i socijalno osetljivih grupa

 •   -Za uvodjenje posebnih programa zaposljavanja zena i mladih posebno na lokalnom nivou

 •   -Zastita zena zaposlenih u sivoj ekonomiji

 •   -Za socijalnu integraciju zena sa invaliditetom

 •   -Ucestvovanje u programu suzbijanja trgovine zena

 •   Sve ove programske ativnosti Foruma zena Gradskog odbora SPS-a Krusevac bice u skladu sa programskim dokumentima Socijalisticke partije Srbije, uz puno postovanje demokratskog socijalizma.

 •   Finansiranje programskih aktivnosti realizovace se iz sredstava SPS-a, projekata koje osmisli Forum zena i donacija.

Muškarci i žene su u SPS-u ravnopravni


Zorica Jovanović i Danijela Erčević - istaknuti kadrovi SPS-a

Poslednji put ažurirano ( Wednesday, 23 September 2009 )
 
< Prethodno   Sledeće >
PRETRAGA
by pRe
© 2021 sps-ks.org
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.