СПС-ПУПС-ЈС - Бр 2

IMG_9133.JPG

ПРЕТРАГА

КО ЈЕ НА МРЕЖИ

Ко је на мрежи: 9 гостију и нема пријављених чланова

СТАТИСТИКА САЈТА

Посетиоци
29
Чланци
219
Број прегледа чланака
665603

Потписан уговор за пречишћавање отпадних вода у Крушевцу

You Tube - https://www.youtube.com/watch?v=7CL17b_NxV8


Милутин Тасић подписује уговор

У београдској палати Србија, представници Крушевца, Врања и Ужица, потписали су уговоре у оквиру спровођења програма „Водоснабдевање и пречишћавање отпадних вода у општинама средње величине у Србији“. У име града Крушевца уговор је потписао градоначелник Драги Несторовић, а у име Водовода, предузећа које ће газдовати будућим постројењем за пречишћавање отпадних вода директор овог јавног предузећа Милутин Тасић.

Поменути пројекат ће, осим кoлeктора за довођење отпадних вода и фабрике за њихово пречишћавање обухватити и погон за сушење чврстог отпада који ће бити коришћен за производњу топлотне енергије. Иначе, од поменутих 24,8 милиона евра 95% средстава обезбедиће се делом из такозваних ИПА фондова Европске уније, а делом као зајам немачке развојне банке Ка-еФ-Ве уз 2% камате и државне обавезе према крeдитору што ће се реализовати преко Министарства пољопривреде и заштите животне средине у чије име је скупу у Београду присуствовала министарка Снежана Богосављевић Бошковић.

Готово сви учесници скупа нагласили су важност поштовања стандарда Светске здравствене организације у области здравља становништва и Европске уније у заштити животне средине. Међу њима и амбасадор Немачке у Београду Хајнц Вилхелм који је истовремено потписивање уговора у Београду и боравак премијера Вучића у Берлину означио као лепу случајност.

Рок за завршетак радова је 39 месеци, почео је да тече у јулу прошле године, а објективно је очекивати њихов почетак у јануару наредне. Слични уговори потписани су и са градовима Врање и Ужице, а податак који се чуо у палати Србија је да се у нашој држави пречишћава свега 5 до 10% отпадних вода што није добро јер се истовремено загађују изворишта пијаће воде.

133 милиона евра, до сада је Европска унија усмерила у пројекте: водоснабдевања, пречишћавања отпадних вода и управљања чврстим отпадом у Србији, рекао је представник ове делегације Рамунаш Јанушаускас, а добру сарадњу са нашом државом апострофирао је и директор београдске канцеларије немачке развојне банке Јирген Велшоф.

Потписивању уговора у Београду поред градоначелника и директора Водовода присуствовао је и помоћник градоначелника Мирољуб Ћосић.
 
Извор РТК Крушевац