СПС-ПУПС-ЈС - Бр 2

IMG_9068.JPG

ПРЕТРАГА

КО ЈЕ НА МРЕЖИ

Ко је на мрежи: 6 гостију и нема пријављених чланова

СТАТИСТИКА САЈТА

Посетиоци
29
Чланци
219
Број прегледа чланака
665602

Синиша Максимовић у Скупштини Србије о Војсци Србије


"СИНИША МАКСИМОВИЋ, народни посланик Социјалистичке партије Србије, у заједничком јединственом претресу о Предлогу одлуке о усвајању Годишњег плана употребе Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама у 2014. години и Предлогу одлуке о учешћу припадника Војске Србије у 2014. години:

Поштовани потпредседниче Народне скупштине, уважене колеге посланици, уважени официри Војске Србије, поштовани министре Гашићу, ја припадам оним људима који мисле да није све у прошлости било тако лоше, и утолико се чудим неким колегама народним посланицима који су са овога места пре неколико дана изговорили да је малтене све што је у протеклим деценијама било, било је све лоше, а морам да кажем да су они старији од мене, и да су можда у неком периоду у овој држави или Југославији или Србији уживали и одређене привилегије. Но, нека то иде њима на душу.

Данас осећам једну посебно задовољство што су се и неке колеге посланици кориговали на неки начин, јер су у неком периоду о српској војсци, о југословенској војсци, о југословенским сјајним официрима изговарали најружније речи, проглашавали су их чак да су издајници, да се нису борили за свој народ и за своју државу или да су се борили зарад неког.

Ја тако не мислим. Ја мислим да је наша војска до сада положила све могуће испите, да је наша војска бранила свој народ онда када је народу било тешко, јер на крају крајева, за то се војска и оспособљавала и за то су се војници, тј. официри и школовали.

Уважени министре Гашићу, нас двојица се добро познајемо. Под један из Крушевца смо, под два, протекле две године смо радили на заједничким задацима и заједнички радили у интересу града Крушевца, ви на месту градоначелника, а ја на месту вашег заменика.

Потпуно сам сигуран да ћете ову своју мисију урадити онако како треба, све у интересу грађана Крушевца, грађана Србије и у интересу Војске Србије. Имате тежак задатак, а још док сте путовали према вашем кабинету, ви сте се срели са једним од тешких задатака, са великим поплавама и великим невољама које су задесиле један део наше земље.

Морам да вам кажем по оцени, не мојој, него по оцени једног броја грађана, врло успешно сте положили тај задатак. Једноставно како се то каже у вашем војничком жаргону подигли сте војску и официре на ноге. Било је задовољство у таквој ситуацији гледати способност наших официра и војника који ризикујући своје животе спашавају народ и имовину. Хвала вам на томе.

Ви ћете, господине министре, имати тежак задатак да сада у ово тешко време радите на томе да се поново врати углед Војске Србије. Тешка су времена, мало пара се издваја из буџета Србије, треба поново војсци обезбедити материјалне услове и наравно, обезбедити и већа примања људима који у војсци раде.

Али, сам сигуран да ћете и на том задатку успети. Знам гарантовано, да ћете врло брзо отићи на Сјеничко-Пештерску висораван и да видите шта је са тим нашим авионима који су тамо зарушени још 1999. године, а да нико није отишао да види о чему се ради. Само нисте стигли да се упознате са тим проблемом или га већ знате али нисте успели физички да то одрадите.

Ми ћемо као посланици, и ево данас, готово, сви смо сагласни, пружити пуну помоћ за све оно што буде војсци требало а наравно из разлога што је војска потребна народу. Србија је слободарска земља.

Никада није никога нападала, нити пак имамо намеру као народ, као грађани да угрожавамо ничију слободу или да крочимо ван територије наше државе. Ми смо и херојски народ.

Ми имамо намеру да јачамо нашу војску. Да наша војска буде оспособљена не само за овакве прилике као што су биле пре месец дана, него и евентуално од неких других, да тако кажем, незгода које би могле да се десе нашим грађанима.

Ми смо на крају крајева, и у протеклом периоду војска је показала пуну борбеност, пуну способност да то ради и ја желим овом приликом да се захвалим свима онима који су у тешким временима бранили Србију, а посебно нажалост, и један број људи су изгубили животе и ова држава мора њиховим породицама да се на адекватан начин, није могуће наравно заменити животе, али њиховој деци, њиховим очевима, њиховим мајкама, мора пружити максимално оно што им на неки начин и припада.

Господине министре, знам да једно питање не задире у вашу област, али вас молим да обратите пажњу мало на сва спомен обележја која припадају војсци. Посебно да видимо шта је то што је могуће да држава Србија уради када је у питању обнова Солунског војничког гробља „Зејтлиник“.

Мислим да као долазеће генерације имамо обавезу да то обележје на неки начин мало поправимо, да видимо шта је то што треба да урадимо јер велики број и наших грађана и грађана из света свакога дана долазе тамо, а наравно и свако друго обележје које је подигнуто нашим храбрим војницима и официрима у земљи.

Социјалистичка партија Србије, као што су и пре мене рекли, ми ћемо подржати ове две одлуке, али имам један предлог.

Пошто је Крушевац добитник највиших признања УН, „Курир мира“ и „Весник мира“, и Крушевац има једини споменик у свету који је посвећен миру, да један контигент, једна група наших војника и официра, управо са овог места из Крушевца од споменика мира крене у свет да брани и чува мир, нешто најсветлије што треба сваки народ и сваку нацију да краси, то је очување и борба за мир.

На крају желим свим оним људима који буду одлазили у мировне мисије по свету, да их на том путу прати добро здравље и лична срећа. Хвала вам лепо."