СПС-ПУПС-ЈС - Бр 2

IMG_9109.JPG

ПРЕТРАГА

КО ЈЕ НА МРЕЖИ

Ко је на мрежи: 9 гостију и нема пријављених чланова

СТАТИСТИКА САЈТА

Посетиоци
29
Чланци
219
Број прегледа чланака
560735

ПРВОМАЈСКИ ИНТЕРВИЈУ СА МИЛЕНКОМ МИХАЈЛОВИЋЕМ

ПРВОМАЈСКИ ИНТЕРВИЈУ СА ПРЕДСЕДНИКОМ ВЕЋА САМОСТАЛНОГ СИНДИКАТА ГРАДА КРУШЕВЦА
МИЛЕНКОМ МИХАЈЛОВИЋЕМ


Традиционлано у очи највећег радничког празника 1. Маја Међународног празника рада у Градском одбору СПС Крушевац обављају се активности којима се празник обележава. Градски одбор СПС Крушевац је током прве деценије 21. века одржао континуитет Првомајских уранака на брду Багдала крај Крушевца, на коме се више од 110. година окупљају радници, сељаци и сви који живе од свог рада, да изразе незадовољство са тешким положајем раника. У Србији је данас више него икада у историји потребна радничка солидарност, која окупља трудбенике да исказиважу  протест и незадовољство својим положајем и ако су они били више од 70. година стожер развоја Српске привреде и друштва.

Положај радника Крушевца је више него тежак.Град који је био бисер Српске и Југословенске привреде у коме је било више од 45.000 заполeних и који је по много чему био престижан за живот на проторима Балкана, данас се услед пљачке друштвених предузећа приватизованих само знанаим досовским методама налази на ниском месту лествице развијених сердина у Србији. Незапосленост је попримила размере епидемије, која се свакодневно шири без видљивог краја заустављања бoлeсти. Затварање радних места у великим друштвеним системима који су запошљавали по неколико хиљада радника угрожава развој средине и егзистенцију радних људи.

Уочени тежак положај радничке класе и многобројних других грађана Крушевца био је истински повод да се са Председником Већа самосталног синдиката Крушевац обави Првомајкси разговор, јер је он најкомпетентнија личност за давање оцена о тренутном станњу и положају привреде и радника Крушевачког краја. Господин Миленко Михајловић, осведочени борац за права радника и свих запослених дуго година се налази на челу Синдиката, који се никада није политички сврставао ни под једну заставу многобројних политичких странака на простору Србије. Компетентност  саговорника који је пратио положај ирадника Крушевца у време процвата Крушевачког привредног чуда, од пре две деценије и данас када је положај радника економски и егзистенционално угрожен, најбољи су повод да се у очи 1. маја радницима Крушевца пошаљу поруке наде, која их треба повести путем изласка из безнађа.

Миленко Михајловић на првомајском уранку
       Господине Михајловићу, Како оцењујете положај радника Крушевца уочи 1. маја 2013.године?

Положај радника у Крушевцу је доста тежак, сложен и компликован. Нажалост, и даље имамо велики број радника који је остао без посла услед лоше приватизације. Око 20.000 радника је остало без основног извора егзистенције. Сиромашни смо, забринути за будућност, али не и обесхрабрени и без наде за боље сутра. Данас када неолиберализам у условима дубоке кризе у свом рушилачком походу жели да свет убеди да постоји само један развојни модел, ми у Синдикату кажемо да постоји друга, праведнија и поштенија визија. Визија у којој је заступљен достојанствен рад за све. Рад који подразумева зараду од које се може живети, а не само преживљавати. Рад који подразумева здраве и безбедне услове. Рад који даје перспективу истинском економском и социјалном развоју, даје шансу друштву у којем се постује социјална правда, друштву које има будућност.
 
       Да ли реструктурирање криминализовано извршених приватизација у Крушевцу даје очекиване резултате?
 
Евидентно је да је приватизација учинила велико зло радницима. Велики број Крушевачких предузећа више не ради, то јест не постоји на привредној мапи Крушевца. Тренутно у Крушевцу постоји велика неизвесност за око 3.000 радника запослених у предузећима у реструктурирању. Чињеница је да су поједина предузећа финансијски уништена захваљујући бившим власницима. Погубно би било да и та предузећа доживе привредни крах и овај град остане без 3.000 радника. Прави начин опоравка тих предузећа је тражење стратешких партнера који би новим инвестицијама са отварањем нових радних места оживели та предузећа. И управо у том делу наше ангажовање је присутно, а и наш захтев свим релевантним државним институцијама да се укључе и помогну  - како тим радницима, тако и самом  Крушевцу тј. држави.

     Шта Веће синдиката као авангарда радника предузима конкретно да се побољша положај радника крушевачких предузећа? 
 
Чињеница да је привредни миље Крушевца веома тежак. Као Савез самосталних синдиката Србије за град Крушевац и општине Брус, Ћићевац, Ражањ и Варварин, чинимо све да се у оквиру законских могућности побољша материјални и социјални положај запослених. Пре свега мислим на поштовање гранских кoлeктивних уговора као и кoлeктивних уговора код послодавца. Но, евидентно је да поједини послодавци не поштују овај акт- нередовно исплаћују зараде, несигурна радна места - све у свему као главне појединачне кривце видимо у људском фактору.

       Да ли ВСССС Крусевац чини напоре да се заштите угрожена права радника запослених код предузетника ?

Евидентно је да су права радника доста угрожена, па и код предузетника. Имамо доста проблема, јер код доста предузетника нема синдикалног организовања, но на све појединачне радничке захтеве благовремено реагујемо и пружамо сваку помоћ.

         Васа порука грађанима Крушевца уочи 1. маја међународног празника рада?

Збијмо своје редове и не трошимо се у беспотребним свађама и сукобима. Морамо бити гласнији у борби за бољи правицнији свет, за одбрану права радника. Морамо сви показати решеност, способност и посвећеност, да остваримо оно што је интерес нашег чланства, интерес радника и грађана Србије,  јер ми смо сви само на једној страни - страни радника.

ЖИВЕО 1.МАЈ - МЕЂУНАРОДНИ ПРАЗНИК РАДА! Члановима синдиката, радницима и грађанима Србије честитам  1.мај, Међународни празник рада !


Разговор водила Јелена Ђорђевић