СПС-ПУПС-ЈС - Бр 2

IMG_9129.JPG

ПРЕТРАГА

КО ЈЕ НА МРЕЖИ

Ко је на мрежи: 6 гостију и нема пријављених чланова

СТАТИСТИКА САЈТА

Посетиоци
29
Чланци
219
Број прегледа чланака
657550

Изградити споменик Царици Милици

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА КУЛТУРУ МИРА, ТОЛЕРАНЦИЈУ
СА МУЗЕЈОМ МИРА КРУШЕВАЦ
Број:сл/2012.
14.07.2012. године
КРУШЕВАЦ

                                             ГРАД КРУШЕВАЦ
                                     -Градоначелнику господину Братиславу Гашићу

                                                                                                                                                  КРУШЕВАЦ

ПРЕДМЕТ: ИНИЦИЈАТИВА ЗА ПОКРЕТАЊЕ ПОСТУПКА ЗА ИЗГРАДЊУ СПОМЕНИКА ЦАРИЦИ МИЛИЦИ ЗНАМЕНИТОЈ ИСТОРИЈСКОЈ ЛИЧНОСТИ, ОСНИВАЧУ КРУШЕВЦА

Поштовани господине градоначелниче,

Крушевац, наш град, носилац је "Медаље мира" и повеље Уједињених нација "Весник мира". Због својих препознатљивих миротоврних активности на давању великог доприноса изградњи међународног мира и толеранције и поред вековних традиција, још увек се на адекватан начин није одужио својим саоснивачима Цару Лазару и Царици Милици.

Имајући у виду, велико поштовање историјске традиције, предлажемо да се на једном од централних тргова у Крушевцу изгради Споменик Царици Милици, жени једног од најзначајнијих Српских владара, Цара Лазара, ктитора Крушевца, мајци, државници, просветитељки, светитељки монахињи, миротоворки, која је у судбоносно време, све своје личне овоземаљске способности ставила у службу свога Српског народа и која је ради очувања мира у Европи и сама постала један од светих симбола саможртвовања и миротворства.

О потреби изградње овог Споменика не треба Вама давати детаљана обвразложења, јер је и сама И Д Е Ј А, утемељена у српској тежњи да се гради, једнакост међу народима, мир и толеранција. Грађани Крушевца морају се одужити на скроман начин, нашој мученици, нашој царици, просветитељки и светињи коју дубоко носимо у нашим срцима.

Предлажемо, да Ви, господине градоначелниче, покренете у име свих грађана града Крушевца, поступак за изградњу овог Споменика. Градско веће треба да именује савет који ће руководити свим пословима око изградње и постављања Споменика. Треба расписати ЈАВНИ КОНКУРС за идејно-уметничко решење. Мишљења смо да Споменик треба исклесати од белог "Венчачког мермера". У овом материјалу има много симболике, којом се у поптуности манифестује мајчинска пажња и породични однос Српске жене, као и њен духовно, светитељски и државнички положај који ужива у нашем народу.

Средства за изградњу Споменика обезбедила би се од Министаратва културе, буџета за културу града Крушевца, спонзора и донација грађана. Свако време бива пред генерацијама посведочено својим делима.

С поштовањем,

 

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА КУЛТУРУ МИРА, ТОЛЕРАНЦИЈУ
СА МУЗЕЈОМ МИРА КРУШЕВАЦ
Генерални секретар
Проф.Др Павле Бубања, редовни професор Универзитета, ср
 


Иницијатива за покретање поступка за изградњу споменика Царици Милици