После краће болести у Крушевцу је 24. јуна 2015.године умро наш

Драган Јовановић-Дејви.

Са великим болом и тугом опраштамо се од нашег дугогодишњег истакнутог члана, Председника општине Крушевац, Народног посланика у Скупштини Србије, члана Главног одбора СПС и Градског одбора СПС Крушевац.
  • Комеморација је обављена 26.06.2015. године у 11. часова у сали Дома Синдиката у Крушевцу
  • Сахрана је обављена 26.06.2015.године у 14. часова на Старом гробљу у Крушевцу.
ГРАДСКИ ОДБОР СПС КРУШЕВАЦ

На комеморацији у сали Дома Синдиката у Крушевцу, којој су је присуствовао велики број грађана Крушевца, преставника Града Крушевца и партијских другова и пријатеља из СПС-а и других политичких партија, од Драгана Јовановића Дејвија, у своје и у име СПС-а Крушевац, опростио се председник Градског одбора СПС-а Крушевац Владимир Тасић. У наставку прочитајте говор Валдимира Тасића на комеморацији Драгану Јовановићу Дејвију.

Владимир Тасић - председник Градског одбора СПС-а Крушевац говори на комеморацији

Поштована породицо Јовановић, Поштовани пријатељи,

Јуче нас је тешко погодила вест о изненадној смрти нашег друга и пријатеља Драгана Јовановића-Дејвија.

Јаворка, Јелена, Милице, Милоше, примите изразе нашег најдубљег саучешћа и утехе у болу, изазваном прераним губитком Вашег супруга и оца.

Поштовани пријатељи,

Са Драганом, више од 25 година интезивног дружења, заједничког обављања професионалних послова и политичких активности  изградили смо међусобно поверење, пријатељске и другарске односе, који су нам давали посебну снагу у најтежим данима за опстанак наше партије.

Драган је увек био, у првим борбеним редовима, у најзначајнијим  и најтежим временима од оснивања Социјалистичке партије Србије. Његова духовна и политичка снага, давала је увек подстрек нама његовим сарадницима да се благовремено доносе одлуке и решавају најзначајнија животна питања грађана Крушевца на чијем је челу био у периоду 1993-1998. године.

Поштовани,

Наш пријатељ Драган Јовановић, рођен је 31.марта 1946. године у Београду. Међутим, жиивотни век је провео у Крушевцу, граду његовог детињства, дечаштва, младости и људске зрелости. Рођен је у породици просветних радника. Растао и школовао се уз сестру и два брата. Породично васпитање определило га је од најраније младости за свет скромних, радних, поштених, равноправних људи. Школовао се у Крушевцу где је завршио, основну и машинску техничку школу, па је након тога дипломирао на Машинском факултету Универзитета у Београду и стекао стручно звање дипломираног машинског инжењера. Враћа се у свој Крушевац и заснива први радни однос у једној од најстаријих Српских фабрика „Милоје Закић“. Након овога прелази на рад у средњу Машинску техничку школу где предаје стручне предмете машинске струке. Изузетан таленат просветног радника кандидује га за професра и директора Више хемијско-технолошке школе у Крушевцу. Потом је именован и за директора Електронског центра у Крушевцу, који је био пионир у успоствљању првих информационих технологија у Србији и Југославији.

Од увођења вишепартијског система, у Србији, активно се укључује у формирање Социјалистичке партије Србије и постаје један од чланова најужег руководства у Општинском одбору СПС Крушевац. Од првих вишестраначких избора био је са великим успехом кандидат СПС на локалним изборима, где је непрекидно прво на већинском, а потом и по пропорционалном изборном систему од 1991. године па до 2012. године биран за одборника Скупштине општине Крушевац и Скупштине града Крушевца. На предлог СПС именован је за првог вишестраначког председника Извршног одбора Скупштине општине Крушевац и ову дужност обављао је од јуна 1992. године до 20. јануара 1993. године. Након локалних избора  одржаних децембра 1992. године, Драган Јовановић је изабран за председника Скупштине општине Крушевац, на чијем је челу био до јуна 1998. године, када је одлуком Владе Републике Србије именован за заменика министра индустрије Републике Србије, у коалиционој Влади председника Мирка Марјановића. За време рада у Влади никада није заборавио свој Крушевац и није променио своје животно опредељење да живи, ствара и ради у Крушевцу. Можда је једини Крушевљанин, који је обављао високу државну функцију у Београду и који се након престанка функције вратио у град у коме је поникао.

На челу града Крушевца налазио се у тешким данима  стварања државе и борбе за очување територијалног интегритета и целовитости Србије и у време уведених  неправедних екеономских  санкција Србији. Ово је време свеопште друштвене кризе, у којој су друштвене вредности изграђиване у његовој младости, девалвиране, а да није ни покушано да се нове вредности изграде. Све ово, није поколебало нашег Драгана, да се у хвати у коштац  са огромним проблемима и настави са стварањем услова за изградњу квалитетнијег живота грађана Крушевца, које је као први човек града предводио у добру и злу. Никада се није одвајао од својих грађана. Када је требало храбро је са њима водио разговоре о свим животним проблемимима, који су почели да се стварају као последица  неправедних санкција.

Крушевац је и деведесетих година наставио са интезивном изградњом градске и сеоске инфраструктуре, и привредних  објеката који су требали да буду будућност  привредног и економског просперитета Крушевца. У овом периоду изграђене су многе градске улице и булевари. Изграђена је фабрика ФАМ на новој локацији, технолошко чудо тога времена, фабрика лекова „Фамфарм“, фабрика амбалаже „Фам амбалажа“, модерне  фабрике у„Трајалу“ -теретне гуме, заштитне опреме, фабрика на простору „Росуље“ и друго. Поклањала се пажња и друштвеним делатностима, обновљене су школе, Крушевачко позориште је постало препознатљиво по свом репертоару и сврстало се у једно од најбољих у Србији, спорт је доживео експанзију у Српским условима. Фудбал, рукомет, кошарка, одбојка, ватерполо, постали су спортови највишег квалитета. Уређено је више парковских површина. Постављени су монуменатлни споменици у част погинулих у „Првом светском рату“ и јединствени „Споменик мира“. Доказано је да се и у најтежим временима уз визионарство прегалаштво и посвећеност раду  могу постизати велика дела, ако ти је мотив итзградња бољег праведнијег друштва, без икаквих  разлика међу људима.

Драган је водио као председник Скупштине града Крушевца и интезивну  међународну активност, остварујући сарадњу са градовима побратимима, а посебно са Крфом и у оквиру Међународне асоцијације градова Весник мира као члан Генералне скупштине ове међународне организације. Асоцијација Весник мира у Крушевцу је под председавањем Драгана Јовановића, одржала састанак Извршног бироа уз учешће 14.градова из света, у време политичких и економских санкција према Србији. Ово је био највећи међународни политички скуп у СРЈ  деведесетих година.

Поштовани,

Одласком Драгана Јовановића, са функције председника Скупштине града Крушевца, у Крушевцу су остала у функцији сва друштвена предузећа, која су била носилац развоја Србије. Остало је преко 45.000 запослених у индустрији друштвеним делатностима, државним органима, јавним предузећима и установама. Ово никада не сме да се заборави, јер је доказано да и у натежим могућим условима може успешно да се послује, живи и ради, па све ово Драгана Јовановића сврстава у једног од најуспешнијих председника Скупштине општине Крушевац.

Пријатељи,

Од двехиљадите године Драган Јовановић-Дејви је у два мандата биран за Народног посланика Народне скупштине Републике Србије, у којој је остало упечатљиво његово сјајно беседништво. У Драгану се крио песник, али је овај свој таленат успешно беспотребно скривао од средине у којој је живео и радио. Своју песничку способност најбоље је исказивао у беседама које је као политичар или кандидат за одређене политичке функције на јавним скуповима износио. Никада није записивао своје мисли  и то је његова највећа слабост, јер су сјајни текстови остали заувек изгубљени за поколења.

Повратком у Крушевац биран је за Градског већника, а од јесени 2012. године отишао је у заслужену пензију, која га није одвојила од свакодневних активности којима се годинама бавио.

Огроман је допринос Драгана Јовановића и у историји Социјалистичке партије Србије. Непоколебљив је био за остравривање идеје која окупља људе око СПС. У време када је нашој партији била предодређена судбина брисања са политичке сцене Србије, међу првима је стао у одбрану прошлости партије, левичарске идеје и будућности СПС која је грађанима Србије најпотребнија. Непрекидно је члан Градског одбора и Извршног одбора СПС у Крушевцу. Биран је у више мандата за члана Главног одбора СПС. Обављао је и дужност председника Окружног одобра СПС за Расински окуг.

Поред  професионалних и политичких активности Драган је био и активан друштвени волонтерски и спорстски  радник. Посебно је био активан у фудбалском спорту кроз чланство у управама ФК “Напредак“  Крушевац, где је у више наврата биран у Управни одбор овог значајног спортског колектива у најсјајнијим данима фудбалског спорта у Крушевцу.

Драган је живео породичним животом уз супругу, две кћерке, сина, четворо унучади и зетове. Волео је људе, дружење, шалу и био је увек омиљена личност у сваком друштву.

Поштована породицо,

Прерани одлазак Драгана Јоавновића, губитак је за све нас, а сигурно за Вас његову породицу коју је толико волео је ненадокнадив. Изрази саучешћа, нису ни приближна утеха за велики душевни бол који Вас обузима, али ми његови пријатељи, другови и сарадници имамо обавезу да учинимо да се овај губитак у што је могуће већој мери ублажи. Велику празнину коју ми његови другови и сарадници осећамо због одласка нашег Дејвија, попунићемо трајним  пријатним сећањима на дружење са њим.

Поштована породицо,

Примите још једном искрено дубоко саучешће за губитак који сте поднели прераном смрћу, супруга, оца и деде, а Драгану Јоавновићу-Дјвију Слава и Хвала!.

Владимир Тасић