foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

ЗАОКРУЖИ БРОЈ 2.

ДОБРОДОШЛИ У СПС

Untitled-19.jpg

Спот СПС-ЈС Крушевац 2020

Претрага

Најновије вестиПоштовани социјалисти и симпатизери,

16. јануара 2022. године од 7.00 до 20,00 часова одржаће се Републички референдум на коме треба да се изјасните за потврђивање Устава Републике Србије. Акт о промени Устава се искључиво односи на правосуђе чиме су предвиђене уставне гаранције независности судства, ефикасности и одговорности јавног тужилаштва, бољу заштиту грађана и јачању владавине права. Председик Социјалстичке партија Србије Ивица Дачић обављајући функцију председника Народне скупштине Србије је 30. новембра 2022. године расписао референдум. Позвао је чланове СПС да изађу на гласање и гласају ЗА.

ИЗАЂИТЕ НА ГЛАСАЊЕ И ГЛАСАЈТЕ ЗА.

Градски одбор СПС Крушвац


Председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић био је гост јутарњег програма на ТВ Хепи.

 Дачић је позвао грађане да изађу на референдум 16. јануара и подрже промену Устава.
 
Не бежим од јавних дебата на тему референдума. Уколико неко има мишљење да нису квалитетна решења, ево ја сам за расправу. Једно мишљење је да је то осамостаљивање судске власти, односно да ће судије и тужиоци сами себе да бирају и да ће тиме избећи могућност било какве контроле, односно надзора других грана власти. То се надовезује на ту теорију народног суверенитета. О томе се може отворено разговарати. Сваку другу грану власти ипак неко бира. Ту, међутим, Парламент ипак има утицаја кроз 4 представника из реда истакнутих правника и то је један аспект. Постоји и други приступ. Неки мисле да је ово мало и да би би правосуђе требало потпуно да се осамостали, а то би значило да га не чини ни један представник Парламента, односно члана из реда истакнутих правника. Та расправа је легитимна и немам никакве примедбе. Желим да додам да свака теоријска расправа би требало да се заврши конкретним предлогом. У том конкретном излагању немате баш много решења која су у свету присутна. У неким државама влада бира тужиоце, што би код нас било отуђено. Постоји решење у свету где се бирају независна тела која бирају судије и тужиоце и варијанта у којој бира народ. То је изузетно ретко и нема много алтернатива. Друга је врста расправе да ли су те уставне промене од интереса Србије. То су већ манипулације које се користе у предизборној кампањи и позиционирању странака. Мора да се побољша ниво у врло значајној области, а то је владавина права. Све критике су годинама ишле на стање у правосуђу. Сада је прилика!

На питање ко контролише Високи савет судства, Дачић је одговорио:

-Нема ту ко да их контролише. Четири представника бира Парламент из реда истакнутих правника, пети члан је председник Врховног суда, а остали се бирају из редова судија. Ту постоји механизам да се одлуке доносе одређеном квалификованом већином. Тражи се квалитетно решење унутар тог савета. Њих нико не сме да контролише, то је суштина. Нико не би смео да им буде супервизор, да не би имали неки осећај обавезе. Венецијанска комисија је једно саветодавно тело савета Европе коју чине правници из земаља чланица савета Европе. То су углавном професори правних факултета. Са њима нема убеђивања као са политичарима. Промена Устава је један од неопходних услова да се настави ток европских интеграција у сваком случају, да ли ће ова решења да буду идеална, то ћемо тек да видимо. Да ли ће бити боља од постојећих, свакако хоће са аспекта независности правосуђа.

 Фасцинира ме што поједине опозиционе странке се противе референдуму и промени Устава и желе да Народна скупшина и даље бира судије и тужиоце. Никада нису тако причали. Увек су критиковали правосуђе да је под утицајем политике. У овом моменту имају такав став. Неке политичке странке ћуте поводом референдума. Не буне се, не смеју јер ће да им ЕУ заврнути уши, јер какви су они Европејци кад се буне против евроинтеграција.
 -Мене брине што је велики број људи заражен корона вирусом. Мораћу да се распитам код Републичке изборне комисије како ће моћи да се гласа-рекао је Дачић.
 

Извор: Хепи