foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

ЗАОКРУЖИ БРОЈ 2.

ДОБРОДОШЛИ У СПС

Untitled-41.jpg

Спот СПС-ЈС Крушевац 2020

Претрага

Најновије вести

Комеморативни скуп поводом смрти  Мирослава Миће Живановића одржан је 6.10.2021. године у Белој сали Културног центра Крушевац уз присуство породице, бројних пријатеља из културног, јавног и политичког миљеа града Крушевца.

О  лику и делу, односно професионалном, политичком  и богатом песничко – музичком  стваралаштву Миће Живановића на скупу је говорио вршилац дужности председника  Градског одбора Социјалистичке партије Србије Синиша Максимовић.

Мирослав Мића Живановић је рођен 1953. године у Бошњану. По образовању је био дипломирани правник. Радио је у ШИК Црвена застава од 1977. до 1992. године на више одговорних позиција. Касније је био начелник инспекције и дугогодишњи општински и градски јавни правобранилац. Бавио се и музиком и писањем поезије, био је члан Оркестра Радио телевизије Крушевац, као и председник оснивачке скупштине Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у нашем граду. Добитник је бројних признања, а недавно му је поводом 650 година од оснивања Крушевца додељена и Захвалница за изузетан допринос развоју Града. Објавио је три књиге песама, као и ЦД са песмама које је сам написао.

Осим породице и пријатеља, комеморативном скупу присуствовала је и градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић са сарадницима.

Мића Живановић сахрањен је данас на Новом гробљу у Крушевцу.

Извор - РТК


Мирослав Мића Живановић (1953. -2021.) je pођен почетком друге половине последњег столећа другог миленијума (1953. године) у поморавском селу Бошњану, код Варварина. По образовању je дипломирани правник.  Бавио се врло озбиљно музиком. Свирао више инструмената и певао. Радио искључиво у струци и то од референта у предузећу, до Градског правобраниоца града Крушевца. Снимио један ЦД са песмама које је сам написао и уз помоћ другара из музичког миљеа, компоновао. У Крушевцу живи од 1985. године. Објавио је трие књиге песама и то: У МРАКУ ТВОЈИХ ЗЕНИЦА 2012., ДАН ПОСЛЕ 2016. и ТЕБИ ПОКЛАЊАМ 2021. Био је преседник оснивачке скупштине и члан управног одбора Удружења песника Србије ПоезијаСРБ. За свој поетски и укупан друштвено политички рад добио је бројне награде и признања. Навешћемо само неке најзначајније:
  • Поводом 650 година од оснивања Града Крушевца, у позоришту је добио Захвалницу за изузетан допринос развоју Града;
  • Годишњу награду Удружења песника Србије - ПоезијаСРБ и
  • Безброј песнички награда широм Србије, а последња је била награда на конкурсу "Видовдан ПоезијаСРБ 2021" за песму ДАН ПОСЛЕ.

Из куће је понео левичарско васпитање од оца, коме је једино веровао. Био је и оснивач Социјалистичке партије Србије и њен истакнути члан. Био је биран на најодговорније функције у СПС-у. Био је члан Градског одбора СПС-а Крушевац, а у актуелном руководству је био и члан Извршног одбора Градског одбора СПС-а Крушевца. Наша партија је остала без њеног истакнутог члана који је уживао велики углед у СПС-у и граду Крушевцу.

Комеморативни скуп ће се одржати 6.10.2021. године у 10:30 сати у Белој сали КЦК .

Сахрана ће се обавити 6.10.2021. године у 14:30 на новом Крушевачком гробљу.

ГО СПС КРУШЕВАЦ
В.Д. председник, Синиша Максимовић

Мирослав Мића Живановић


Мирослав Мића Живановић
О Мићи Живанићу је говорио Синиша Мaксимовић - ВД председника ГО СПС Крушевац

Поштована породицо Живановић,

Изненада јуче, све нас је погодила тужна вест да је изненада и прерано умро наш пријатељ и другогодишњи сарадник Мирослав Мића Живановић. Припала ми је веома тешка дужност да се вама породицо, колегама и пријатељима обратим речима сећања на нашег драгог Мићу.

Рођен је априла месеца 1953. године у поморавском селу Бошњану у радничко-сељачкој породици. Његови родитељи, мајка Мирослава и отац Радомир, поред Миће су изродили још троје деце. Нажалост сина Радивоја су прерано изгубили. У тешком послератном периоду су у доста скромним условима одгајили троје деце. Отац је био радник који је у свом селу важио за изузетно доброг и поштеног човека. Те особине попримио је и наш Мића. Врло често је у разговорима са пријатељима подсећао речи „како је говорио мој отац Рада“. Мића је завршио основну школу и гимназију у Варварину, а након тога уписује факултет у Крагујевцу који је успешно завршио. Након завршених студија, запошљава се у тада успешно крушевачко предузеће ШИК „Црвена застава“ као референт. Врло брзо је испољио своје правничко знање и бива постављен за директора радне заједнице. Обављао је дужност начелника инспекцијске службе скупштине општине Крушевац. На овом месту је показао професионалност и изнад свега праведност.

Врло брзо напредује у струци и прелази у општинско јавно правобранилаштво, а онда га скупштина града Крушевца именује за градског јавног правобраниоца. Ову дужност обавља до пензије. Иако је једно време био нарушеног здравља, ову дужност обавља врло успешно. Његов професионални рад су ценили сви руководиоци нашег града са којима је радио. Врло често је истицао рад својих сарадника, а његов и њихов задатак је био да штите државне интересе искључиво по закону. Неки појединци су покушавали да оспоре његово залагање за поштовање закона који је био у многим предметима на страни државе. Говорили су му по систему „није твоје“. То га је много љутило и према таквима је био још упорнији да докаже правду.

Поред професионалних обавеза Мића је писао песме, објавио је три књиге песама, свирао је на више инструмената. Снимио је и ЦД песама које је сам написао. Волео је друштво, кафану и врло често је песмом увесељавао многа породична весеља и кафанска окупљања.   Учествовао је на многим градским окупљањима рецитујући стихове својих песама.

За свој рад и друштвено ангажовање добио је значајна признања:

-    Захвалницу града крушевца за изузетан допринос развоју града као и
-    Годишњу награду Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ и друге значајне награде.

Мића је из куће понео левичарско васпитање од оца коме је све веровао. Оснивач је Социјалистичке партије Србије и њен истакнути члан. Био је биран на најодговорније функције у СПС-у, члан извршног одбора го спс крушевац у актуелном сазиву. Социјалистичка партија града Крушевца је остала без истакнутог члана који је уживао велики углед у граду Крушевцу. Град крушевац и ми његови другови смо изгубили драгог човека и сарадника. Највећи губитак је за његову породицу, супругу Гордану, ћерке Миру и Мају. Мића је посебну пажњу поклањао унуци Марији коју је стално спомињао и бринуо за њено одрастање и школовање.

Поштована породицо, будите поносни на вашег и нашег Мићу.

Нека му је лака земља и да почива у миру.

Синиша Максимовић, ВД председника ГО СПС Крушевац
 
ПОГЛЕДАЈТЕ СНИМАК КОМЕМОРАЦИЈЕ у Белој сали КЦК од 06.10.2021. године
 
 

Нада Милосављевић

МИЋО!

Мићо,
Да ли се шалиш?
Како, човече, одлазиш?
А ниси нам испевао
Све што смо хтели.
И нисмо ти платили
Онако весели
За прошлу свирку.
Знао си сваку дирку
Људског срца
Песмом и шалом
Крпио си где пуца.
Како си смео да кренеш
Ка небу
Онако твојски, у белом сакоу,
А јабуке необране
А баште пуне цвећа
А унука ка капији гледа
Иде ли деда.
Мићо, знамо ми за шалу
Ти си нас учио
Њоме си нам душу увек разгалио
Али овај пут си прекардашио.
Кажеш "небо најбољег узе"
Од овог вица се не прави осмех.
Од ове шеге, Мићо наш,
Теку сузе.

© Нада МилосављевићПородица Миће Живановића
Градоначелница Града Крушевца


Јелена Ђорђевић је водила програм комеморације и изговорила песму Миће Живановића:

НЕ ЧЕКАЈ УЗАЛУД

У очима твојим заспала је поноћ
у свиленој коси тишина и туга
у грудима белим сакрила је зора
самовања твоја и чекања дуга.

Погледима сетним пратила си мене
остајала с надом да ћу да се вратим
ни слутили нисмо али једног дана
морао сам живот животом да платим.

Знала си да чекаш да прашташ и волиш
да судбину кунеш, а не губиш наду.
Знала си за мене да се Богу молиш
ал оваквом ниси надала се јаду.

Буди јака не дај да те сломи туга
и немој да плачеш плакала си доста
само ми опрости сва чекања дуга
и нека ти буде моја љубав проста.

А мараму црну не носи већ баци
стави златни накит нек ти краси груди
не чекај узалуд, мене више нема
успомену чувај и поносна буди

Хвала ти на свему и за сва времена
за судбину страшну ти себе не криви
само ти ћеш знати ко ниједна жена
да сачуваш љубав да живот надживи.

© Мирослав Мића Живановић
 
ИЗВОД ИЗ СИНОПСИСА КОМЕМОРАЦИЈЕ
 
Поштована породицо Живановић, Драга Гордана, Мајо, Миро и Марија, Поштовани пријатељи,

Окупили смо се данас тужним поводом, због смрти нашег драгог пријатеља, друга и сарадника Мирослава Миће Живановића. Корачао је храбро преко свих граница издржљивости  и својом даровитошћу чинио да људи уживају, вole и памте његове  испеване песме и дивне стихове којима  нико осим њега није боље знао  да допре до срца и душе. Био је Богом дан и благословен свим оним што човек  треба да има, породицом, професијом, нестварно сјајним  талентима и невероватним шармом. Оставио је траг  на свим сценама Културног центра Крушевац, говорећи најлепше стихове, као  велики пријатељ наше куће и свих запослених који су уживали у сарадњи са њим.  Промоцијама његових издања од стране Културног центра Крушевац, посвећивана је велика пажња, као и помоћ у издавању књига које су,  свакако оставиле неизбрисив траг о човеку који је пленио својом личношћу и својим стиховима, човеку који је опевао лепоту и љубав, човеку који је вoлeо живот. /Изговорила Јелена Ђорђевић/
 Мирослав Мића Живановић добија ЗАХВАЛНИЦУ града Крушевца од Братислава Гашића


Мирослав Мића Живановић - Добитник Годишње награде Удружења песника Србије - ПоезијаСРБ за 2014. годину

ДОК ПРОЛАЗИШ ГРАДОМ

Као и сви други, дивим ти се крадом,
заборављам поглед негде на твом телу ,
можда и не слутиш док пролазиш градом,
дечацима ледиш крв тек узаврелу.

Све некако стане, заћути у трену,
а погледи неми у стопу те прате,
прошапће неко види ону жену,
кад одмакнеш лаже да од некуд зна те.

Ако се окренеш ил застанеш мало,
свако главу доле ко да нешто тражи,
од погледа твога занеме јунаци,
настане тишина ко на мртвој стражи.

И тако данима увек иста слика,
а ја бих да могу да измислим нешто,
да измамим осмех са воштаног лика,
што као у сефу крије душу вешто.

Ма признајем јеси ко богиња збиља,
али и у теби женско срце бије,
пала је и Троја, Рим, Спарта, Бастиља,
нетакнуто ништа још остало није.

Но Амор и ја смо већ дуго у свађи,
најбоље сам стреле потрошио давно,
нека на те куле јуришају млађи,
и без тог трофеја осећам се славно.

Е, ово већ личи на познату причу,
о киселом грожђу и лукавом лисцу,
за мене је касно, одустајем часно,
а твоја лепота нек опрости писцу.

© Мирослав Мића Живановић

ДАН ПОСЛЕ
29.06.2001.

Јуче је ђаво засео
на престо Лазарев
Господе,
продали смо душу
поклекли на колена пали

Ако је ово понижење
спасење које нудиш
ако смо толико мали
нека је проклето име српско,
род и вера
Душанова молитва
Кнежева клетва и вечера
и Видовдан

Пукни земљо, развалино
Туђино без стаза и путоказа
нека ти се дроб зацрвени
кад немаш образа
нека те избришу,
да знам да те нема
да си ничија више, страна

Изроди броје туђе
као да немаш својих рана
утркују се да те обезчасте
да стекну славу
у твојим бедрима
змије у недрима

Плаву гробницу хоће да расточе
Солунско гробље да преору
да не сведоче шта  си била
а шта си данас
без лица и граница

Ћути Лазарица,
Сопоћани Студеница,
јеца Грачаница
али без гласа
да  се не чује
од стида

Тражимо спаса
под сатанским скутом
на дан Светог Вида
мој Милане
Лазаре, Милоше,
Милутине,
Стефане сине

Моја суза гине
у бездану ништавила
продате људске душе

© Мирослав ЖивановићНЕКА ЖИВИ ЉУБАВ


Ноћас ми музе нису наклоњене
на акордима дурским паучина дрема
не чује се песма, јеца виолина
уморна од туге ћути поноћ нема.

А ја не знам шта ћу ни куда да кренем
да ли да се борим или да се предам
кад попусти душа пред налетом беса
понудим јој песму да пропадне не дам.

Но све ми се чини да не могу даље
узалуд се труди стара виолина
ал као да сањам угледаше очи
у руци анђела чашу црног вина.

А из пуне чаше смеше ми се очи
ко два зрна грожђа црне очи њене
загрејаше душу озарише лице
крв ми узаврела протече кроз вене.

Небо се отвори све се заталаса
љубим чашу вина као усне њене
знам да ми то Бахус пружа руку спаса
и мелем у руци анђела од жене.

Нека живи љубав пева се о срећи
нека лети песма пут плавих висина
нека се наздрави и нека се пије
у славу Богова, љубави и вина.
 
© Миросав Мића Живановић

Foto: Kurir/Ž.M.

IN MEMORIAM

PREMINUO ISTAKNUTI KULTURNI POSLENIK: Kruševljani žale za Mićom Živanovićem

Srbija rade jaksic

Miroslav Mića Živanović, istaknuti kulturni poslenik, preminuo je 5. oktobra u svom rodnom selu Bošnjanu, kod Varvarina.

Ovaj istaknuti umetnik pođen je 1953. godine, po obrazovanju diplomirani pravnik, a ozbiljno se bavio muzikom, svirao više instrumenata i pevao. Radio je isključivo u struci i to od referenta i direktora Radne zajednice DIP “Savremeni dom”, šefa Službe za inspekcijske poslove do Gradskog pravobranioca grada Kruševca. Snimio je jedan CD sa pesmama koje je sam napisao i komponovao. Objavio je tri knjige pesama i to: “U mraku tvojih zenica” 2012, “Dan posle”, 2016. i “Tebi poklanjam” 2021.

Miroslav Živanović, Mića Živanović
foto: Kurir/Ž. M.

Bio je predsednik Osnivačke skupštine i član Upravnog odbora Udruženja pesnika Srbije - PoezijaSRB. Za svoj poetski i ukupan društveno politički rad dobio je brojne nagrade i priznanja. Povodom 650 godina od osnivanja Grada Kruševca, dobio je Zahvalnicu za izuzetan doprinos razvoju Grada, zatim Godišnju nagradu Udruženja pesnika Srbije – PoezijaSRB, Blagodarnicu KCK i veliki broj pesnički nagrada širom Srbije, a poslednje su bile nagrada „Pesnik Tromoravlja“ na manifestaciji „Duša Tromoravlja” u Grad Stalaću i nagrada na konkursu „Vidovdan PoezijaSRB 2021“ za pesmu “Dan posle”.

"Bio je i osnivač Socijalističke partije Srbije i njen istaknuti član, biran je na najodgovornije funkcije u SPS - član Gradskog odbora SPS Kruševac i član Izvršnog odbora Gradskog odbora SPS Kruševca. Socijalistčka partija Srbije je ostala bez svog istaknutog člana koji je uživao veliki ugled u SPS i gradu Kruševcu, a građani će ga pamtiti po vedrom duhu, šarmu i vrhunskoj interpretaciji narodnih pesama, kao i kazivanju soptvene poezije", rekao je Siniša Maksimović, vd predsednika GO SPS Kruševca na komemorativnom skupu.

Miroslav Živanović, Mića Živanović
foto: Kurir/Ž. M.

Mića Živanović je sahranjen na Novom kruševačkom groblju.

Kurir.rs/Ž. M.