^На врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


СПС

Одговорно за будућност

СПС

Одговорно за будућност

Гласајте СПС!

Get Adobe Flash player

ДОБРОДОШЛИ У СПС

Broj2Sps2020.7.jpg

Спот СПС-ЈС Крушевац 2020

Претрага

Најновије вести

Дана 24.03.2019. године у Белој сали КЦК одржана је АКАДЕМИЈА МИРОМ ПРОТИВ РАТА коју су организовали: Асоцијација за културу мира и тoлeранцију са Музејом мира без зидова Крушевац, Арт клуб СПС-а Крушевац и Културни центар Крушевац. Свој допринос програму дали су и чланови Удружења песника Србије - ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу, песници Љубодраг Обрадовић и Мића Живановић. Академију је водила Јелена Ђорђевић, а музички тон дао је АРТ Ансмбл Мајка Јевросима. Говор о миру одржао је проф Павле Бубања. Беседе су имали и Слободан Лазић и др Раде Биочанин, а поезију је говорио и др Драгиша Марковић. У холу Беле сале КЦК Владимир Тасић - председник ГО СПС-а Крушевац је приредио документарну изложбу слика и докумената који подсећају на НАТО агресију из 1999. године.


 
КОЛИКО МУКА

Колико мука још  да издржимо.
Колико суза мајке да пролију.
Облаци свест би да покрију,
а за слободу ми се боримо.

Сви имамо своје снове
и знамо да их имају и други.
Слобода сад свако биће зове,
за слободом данас свако жуди.

Колико ветра још да продува,
колико олуја да протутњи.
Србија се од данас разумом чува.
И поносом уместо црних слутњи.

© Љубодраг Обрадовић

НЕ ДИРАЈТЕ МИ ДЕЦУ

Бацате бомбе у моје недосањане снове
и будите ме у глуво доба
па збуњен тумарам
док пронађем врата

А таман сањам ливаду изнад села
и како берем прве љубичице
пружам јој
а њене очи трепере као жеравице
и хоћу да је пољубим
а она каже, зар усред рата.

И све вам опраштам ако станете
ја више и нисам за такве снове
брига ме што ме будите
заспаћу и сањаћу нове.

Само
не дирајте ми децу
не отимајте играчке, радост и смех
не терајте их у склоништа и подруме
да спавају на кутијама од картона
не чините толики грех.

За њих су обданишта, школе и дискотеке
за њих је музика и песма
а не страх од авиона
мајку вам јебем
од Вашингтона до Бона.

© Мића ЖивановићСКРАЋЕНИ СИНОПСИС

1999-2019 20.ГОДИНА НАТО БОМБАРДОВАЊА СРБИЈЕ МИРОМ ПРОТИВ РАТА ПАМТИМО И СЕЋАМО СЕ ЗЛОДЕЛА ПРОТИВ ИДЕАЛА И ИДЕЈА ПОВЕЉЕ ОУН

ХИМНА БОЖЕ ПРАВДЕ

Отварање Академије

Водитељ: Поштовани суграђани, Добродошли на Академију, којом од заборава желимо да обележимо двадесетогодишњицу злочиначке НАТО агресије и бомбардовања Србије противно идеалаима и идејама Повеље Уједињених нација и да се сетимо и одамо дужну пошту свим невиним жртавама које су пале током овог највећег ратног злочина 20.века, учињеног према једном слободољубивом Европском народу. Данас се наврашава 20.година од злочиначке агресије НАТО Пакта предвођеног Сједињеним Америчким државама према Савезној Републици Југославији . Овом прилико сећамо се свих жртава НАТО Агресије и одајемо минутом ћутања дужну пошту нашим суграђанима који су као припадници Војске Савезне Републике Југославије и припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије пали као невине жртве током ове агресије.Сећамо се војника Топличанин Радоице Милована,из Мачковца,Мијатовић Латинке Верољуба,из Малог Головода,Богосављевић Братислава Ивана,из Рибара,Миловановић Момчила Дејана,из Вратара,Ђорђевић Томислава Валдимира,из Крушевца,капетана Дроњак Радета Бранимира,из Крушевца,Миљковић Драгија Братислава,из Глободера,Петковић Радована Драгана,из Крушевца,Птеровић Миладина Драгана ,из Крушевца,Милошевић Милисава Горана,из Сушице,Јеремић Миладина Ивица,из Кукљина,Башић Борисава Александра,из Крушевца,Јанковић Радојка Драгана,из Рибара,Петковић Предрага Топлице,из Зебице,Петровић Андреје Миливоја,из Крушевца,Миладиновић Миодрага Предрага,из Бивоља,Рашовић Славка Драгиша,из Станака,Полицајаца припадника МУП-а Србије СУП Крушевац: Петровић Милорада Радета,из Крушевца,Јелић Лакић Милорада,из Наупара,Милић Велибора Сретена из Дедине,Алексић Милан,из Крушевца. Минут ћутања:Нека им је вечна Слава и хвала. Они су за отаџбину дали највише што су имали свој живот. Њихово херојско дело трајно ће надахњивати патриотским осећањима Српски народ и бити поука, како за своју отаџбину треба да се бори,па и када Давид удари на Голијата. ХОР ПЕВА ПЕСМУ

Позивамо проф.др Павла Б.Бубању да пригодном беседом подсети на дане НАТО Агресије.

Проф.др Бубања беседа 10. минута

Патриотска поезија - Љубодраг Обрадовић

Водитељ: Овом приликом морамо се сетити да је током 78.дана Нато агресије 132 пута дат знак ваздушне опасности која је трајала у 78.дана агресије 52.дана 9.часова и 29.минута или укупно 68% времена трајања агресије. На територију нашега града укупно је извршено 22.ваздушних удара и то пројектилима ГБУ-15,АИМ-120,АГМ-88 И КАСЕТНИМ КОНТЕЈНЕРОМ ЗА ЛЕТКЕ. Први ваздушни удар извршен је на Ускрс 12.АПРИЛА 1999.године у 02,55.часова на ЈКП“Градска Топлана“ и ИМК „14 Октобар“погон монтаже са 2.пројектила.Поптуно је уништена Градска Топлана и погон монтаже ИМК,а тешка оштећења имали су и други погони „14 Октобра“ као и многобвројни објекти у самом граду. 13.априла у 02,58 часова порушен је мертални мост на Расини у Бивољу,а оштећени су многобројни стамбени објекти и погони предузећа“Кристал“,“Графика“ХИ“Жупа“ ПП“Латифовић“ и ПП“Живковић“ 15.априла у 00,15 часова порушен је матални мост на Западној Морави у Јасици, у 5,05б часова по други пут су гађани погони ИМК „14 Октобар“ и то монтажа са 1.пројектилом,фабрика процесне опреме са 1.пројектилом и и Фабрика шасије са 2.пројектила.У овом ваздушним ударима велике штете су претпрели Српска Православна Црква у Јасици,ОШ“Драгослав Цекић“ Јасика,бројне куће ,предузећа КИК“22 Јули“,“Бранко Перишић“,“Југопетрол““Металопластика“.Истога дана пала су и 2.пројектила на неизграђени протор између „Герентолошког центра“ и „Спортског центра“ Крушевац,а на Равњаку у непосредној близини касарне Војске Србије погођени су приватни објекти у улици Мише Митровића и Моравској. 22.априла у 22,50 часова погођен је и оштећен нови бетонски мост на Расини у Јасици. 2.маја у времену 01,10 до 01,20 часова поново су гађани са 5.пројектила стари гвоздени мост и нови безтонски мост на Расини у Бивољу.Овом приликом је бетонски мост уништен. 2.маја у времену од 01,10 гађан је уништен метални мост на Јужној Морави у Ђунису. 14.маја у 14,20 сати извршен је ваздушни удар на погоне „Трајал“Корпорације“ са 2.пројектила,којом приликом је порушен погон пиротехникеНакон 10 минута извршен је нови ваздушни удар са 1.пројектилом који је пао у непосредној бвлизини новог моста на Расини код Паруновца.Мост није оштећен али су оштећени бројни стамбени објекти у Паруновцу и Бивољу. Убојни пројектили су падали и на Гркљане 20.априла,Р0ибаре 20 априла,Јошје 22.априла,7.маја на Каоник,22.маја на Здравиње,30.маја на Шанац када је избачен касетни контејнер са пропагандним лецима.

Обратиће вам се Слободан Лазић резервни потпуковник војске Србије учесник у борби против НАТО агресије на Косову и Метохији.

Слободан Лазић обраћање

ХОР ПЕВА

Водитељ: Током агресије, у Крушевцу није престајао живот.Грађани нашега града,поред активног учешћа у јединицама Војске и Полиције на простору Косова и Метохије,на својеврстан пркосан, поносан начин супротствљали су се НАТО Агресији и пропаганди, коју је ширила Америка уз помоћ својих сателита из Европе и света.На великим антиратним митинзима код Споменика Косовским јунацима и на стадиону „Младост“ окупљало се више хиљада грађана који су исказивали својим присуством ,пригодним паролама и карикатурама протест против НАТО Агресије и Апелом за мира упућеним Организацији уједињених нација захтевали прекид ратног безумља изазваног глобалном силом САД.Културним манифестацима изражавао се народни протест,а посебно присуством великог Српског сликара Милића од Мачве у Крушевцу,који је своју песму „Клетва Америци“ одрецитовао на срушеним мостовима у Бивољу. У току Агресије Крушевац је добијао и подршку од Међународне Асоцијације градова Весник мира.Граду су се обраћали Швајцарац Андре Хедигер,председник Асоцијације,Американац Алфред Марде потпредседник Асоцијације,који је Уједињним нацијама поднео и писмени Апел за доношење резолуције о прекиду бомбардовања територије Савезне Рпублике Југославије.Ова подршка је била велики морални подстрек не само нашем граду већ и Савезној републици Југославији и Србији за отпор Агресији НАТО и Америчкој сили, која није ни са чим изазвана.

Рецитатори патриотска поезија - Мића Живановић

Водитељ:Одмах након закључења Кумановског споразума и доношења Резолуције 1244 Савета безбедности УОУН приступило се у нашем граду обнови порушених објеката.У најкраћем року за мање од 2,5 месеци уз велико ангажовање Трајал Корпорације изграђена је нова Градска Топлана,која је грађанима почела да пружа услуге грејања 18.октобра 1999.године.Обновљен је мост на Западној Морави у Јасици 14.октобра 1999.године је пуштен у саобраћај.Изграђен је нови бетонски мост на Расини у Бивољу и пуштен у рад 14.јануара 2000-те године.Изграђен је нови метално мост на Јужној Морави у Ђунису и пуштен у рад 27.04. 2000-те године.Обновљен је погон у „Трајалу“.Делимично су санаиране штете у ИМК „14 Октобар“,али због промене власти нову петооктобарску демократију привреда није интересовала.

ХОР ПЕВА

Водитељ:Поштовани грађани подсетили смо се и заветовали да се НАТО агресија и злочини НАТО никада не забораве јер је наш народ претрпео огромна страдања у безумљу рата,који је изазван великом силом најразвијенихих 19 држава света против једног малог сувереног слободољубивог поштеног народа који никада у истотији никоме није причинио никакво зло. Политика која је изазвала бомбародвање Србије и данс се на најбољи начин осликава претњама и силом којом се жели отцрпљење дела суверене територије Републике Србије од матице земље. Колико смо били у праву 1999.године најбоље се данас након протека 20.година од Агресије види. Грађани Крушевца-града Медаље мира и Весника мира осећају гађење према рату као сили и претњи миру и толеранцији.Ми верујемо у велику посвећеност идејама и идеалима Повеље ОУН којима се чува величанствена идеја „Да Земља не остане без човека“.
Видео: https://www.youtube.com/watch?v=DjQ3Z4jM2ow

24.03.2019.године, Крушевац

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА КУЛТУРУ МИРА И ТОЛЕРАНЦИЈУ СА МУЗЈЕОМ МИРА БЕЗ ЗИДОВА КРУШЕВАЦ