^На врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


СПС

Одговорно за будућност

СПС

Одговорно за будућност

Гласајте СПС!

Get Adobe Flash player

ДОБРОДОШЛИ У СПС

22.jpg

Претрага

Најновије вести

Slike na Fejsbuku

У просторијама СПС-а Крушевац у Обилићевој 30 у Крушевцу, 3.11.2017. године одржана je изборна скуштина Форума жена ГО СПС Крушевац којој је председавала Наташа Марковић Скупштини су присуствовали Снежана Пауновић - секретар ФОЖ СПС-а Србије, Владимир Тасић - председник ГО СПС Крушевац, Синиша Максимовић - председник Окружног одбора СПС за Расински округ, Ненад Блажић, Горан Ћирић, Александар Петронијевић, Љубодраг Обрадовић и други...


Синиша Максимовић, Снежана Пауновић, Наташа Марковић, Јелена Ђорђевић и Владимир Тасић


Јелена Ђорђевић - нова председница ФОЖ ГО СПС Крушевац

На скупштини је усвојен извештај о раду Форума жена СПС-а Крушевац и изабрано ново руководство.

Изабрани су:

ЗА ПРЕДСЕДНИЦУ ФОЖ ГО СПС КРУШЕВАЦ

 • - Јелена Ђорђевић

ЗА ПОТПРЕДСЕДНИЦЕ ФОЖ ГО СПС КРУШЕВАЦ

 • - Ружица Станковић
 • - Мирјана Базић
 • - Драгана Грандић Алексић

ЗА СЕКРЕТАРА ФОЖ ГО СПС КРУШЕВАЦ

 • - Данијела Ерчевић

ЗА ЧЛАНОВЕ ПРЕДСЕДНИШТВА

 • - Јелена Перовић
 • - Наташа Марковић
 • - Биљана Цветковић
 • - Биљана Гилић
 • - др Марина Радовић
 • - др Данијела Милосављевић
 • - Споменка Обрадовић
 • - Биљана Милијашевић
 • - Јаворка Јовановић
 • - Марија Пруткин
 • - Марија Митић

Кандидациона комисија је радила у саставу:

 • Председница: Др Данијела Милосављевић
 • Члан: Марија Митић
 • Члан: Викторија МладеновићИЗВЕШТАЈ О РАДУ ФОРУМА ЖЕНА ГО СПС КРУШЕВАЦ ЗА ПЕРИОД 2012 – 2017. ГОДИНЕ

Форум жена ГО СПС Крушевац представља посебан облик организовања и деловања унутар Социјалистичке партије Србије, који ради на афирмацији друштвеног положаја и заштите права жена и породице и од свог оснивања, 2. септембра 2009. године до данас има значајне резултате у спровођењу хуманитарних и других активности, а све у циљу реализовања основних начела, Програма и Статута Социјалистичке партије Србије.

Циљна група нашег деловања су првенствено жене и деца, који нису у могућности да остваре своју егзистенцију, основна права у друштву, права на социјалну заштиту и социјалну једнакост . Решавање оваквих проблема и помоћ угроженим женама и њиховој деци, у било ком смислу, јесте примарна делатност Форума жена СПС Крушевац. Уз пуну подршку руководства ГО СПС Крушевац, успеле смо да постанемо препознатљива и једна од најјачих организација жена, не само у нашем граду већ и у целој земљи. Велика подршка и помоћ ГО СПС Крушевац у реализацији свих активности , допринела је да акције ФОЖ имају значајне и видљиве резултате.

Постале смо препознатљиве по акцијама јер смо биле заступљене у свим сегментима живота и рада у нашем граду. Делујемо у области здравствене заштите, образовања, културе, медија, екологије и у свим областима живота и рада где спознамо да можемо да дамо свој допринос, захваљујући нашим кадровима. Сигурно је да је најзначајнија активност ФОЖ-а била укључивање великог броја жена у изборне активности на свим нивоима у којима је Социјалистичка партија Србије остваривала запажене резултате. На парламентарним изборима увек су били кандидати за народне посланике представнице ФОЖ-а ГО СПС Крушевац, па је у мандату 2012-2013-е године, Народни посланик прва жена из Крушевца, чланица нашег Форума, била Бојана Ђорђевић. На локалним изборима увек су наше чланице биране за одборнике, тако да смо у сазиву Скупштине Града Крушевца имали 4 одборнице, а у сазиву 2016-е имамо 3 одборнице. У предходном сазиву Скупштине града Крушевца, наша одборница била је и шеф Одборничке групе СПС у Скупштини града. Чланице Форума жена обављале су веома значајне функције у градској управи, у јавном сектору, као и у просвети и здравству. Уз ангажовање познатих здравстевих радника, лекара специјалиста из здравственог центра Крушевац организоване су бројне акције здравствене едукације жена међу којима се говорило о превенцији карцинома и раног откривања свих врста малигнитета код жена и о превенцији многих болести којима су жене као ризична група изложене.

Форум жена ГО СПС Крушевац је у оквиру акције „Превенција здравља код женске популације“ организовао бесплатан превоз жена из сеоских средина на преглед мобилним дигиталним мамографом који је био стациониран у кругу крушевачког Здравственог центра. Велики број жена из скоро свих села града Крушевца одазвао се овој акцији и обавиле су преглед у циљу раног откривања рака дојке. ФОЖ узима учешће и у раду АРТ клуба СПС Крушевац и на тај начин помаже у промоцији културних садржаја нашег града, а пре свега очувању и промоцији наших традиционалних вредности, наше културе и историје, као и социјалистичких идеја и циљева. На иницијативу Форума жена регистровано је Хуманитарно удружење „Мајка Јевросима“ које за циљ има бављење културним и хуманитарним активностима. У многобројним активностима, ХУ „Мајка Јевросима“, између осталих, организован је уметнички ансамбл који је одржавањем многобројних концерата широм Србије, који пре свега имају хуманитарни карактер, обезбеђивао део потребних средстава за активност Форума жена која се односи на пружање материјалне помоћи грађанима из нашег окружења који се налазе због својих економских или здравствених проблема у стању социјалне потребе. Слале смо децу оболелу од карцинома и децу са посебним потребама на бесплатно летовање у приморско насеље Добре воде, у сарадњи са Аленом Ефовићем који је председник НВО „Хуманитарна фамилија“ из Бара. Обезбеђивале смо преко 200 новогодишњих пакетића које смо уручивале деци најсиромашнијих породица, Дечијем одељењу Опште болнице Крушевац, Специјалној ОШ Веселин Николић и болесној деци из програма „Њихов осмех нема цену“. У оквиру активности Одбора за екологију ФОЖ ГО СПС Крушевац, учествовале смо у више акција, међу којима су најзначајније уређење школских дворишта и јавних површина, тако да је од ових простора стваран пријатан амбијент за игру, забаву и одмор наших суграђана.

Еколошки покрет „Бела Бреза“ из Крушевца, доделио је Захвалницу Форуму жена ГО СПС, 7. маја 2014. године, због активности на улепшавању животне средине и ширења еколошке културе не територији града.

Традиционално Форум жена ГО СПС-а Крушевац, у просторијама ГО СПС-а 4. децембра обележава своју Крсну Славу „Ваведење Пресвете Богородице“ . Том приликом окупиле смо велики број наших активисткиња, симпатизера и пријатеља наше Партије. Све жене Форума ангажоване су у припреми Славе и својим кулинарским и посластичарским вештинама увеличале су овај догађај и угостиле велики број наших гостију У складу са традицијом Српског народа Форум жена традиционално обележава два највећа Хришћанска празника - Божић и Ускрс.Уношењем Бадњака у просторије ГО СПС и фарбањем Ускршњих јаја намењених особама у стању социјалних потреба. Пројекат *Помозимо деци оболелој од карцинома - Њихов осмех нема цену* изазвао је велику пажњу наших суграђана. Прва акција добровољног давања крви, одржана је 28.априла 2010.године и наишла је на велики одјек и одзив. Нашу идеју препознао је велики број људи и том приликом прикупљено је 100 јединица крви. На свакој следећој акцији такође је био велики одзив, са најмање прикупљених 50 јединица драгоцене течности. Акције се организују најмање три пута годишње и то две редовне у априлу и децембру и једна или две у току лета када влада дефицит јединица крви у нашој болници и ми се увек одазовемо како бисмо обезбедили довољан број јединица за редован рад одељења крушевачке болнице. Поред обезбеђивања драгоцене течности, заједно са запосленима одељења трансфузије обучавамо младе и здраве људе на добровољно давање тромбоцита, првенствено намењено деци оболелој од малигнитета са подручја нашег округа.. Огранизација ФОЖ обишла је и однела значајну хуманитарну помоћ већем броју породица у Крушевцу и селима нашег града,која живи у тешкој материјалној ситуацији. Хуманитарне акције добровољног давања крви и све остале активности Форума жена, подржане су од медијских спонзора Регионалне Радио телевизије Крушевац, ТВ Јефимија Крушевац и Културног центара Крушевац, са којима имамо дугогодишњу, успешну сарадњу.

Један од великих пројеката ФОЖ је и бесплатна обука ђака за полагање квалификационог испита из српског језика и математике, за упис у средњу школу. Сва деца, којој родитељи нису били у могућности да омогуће додатну наставу, имала су шансу да на пријемни испит изађу потпуно спремна, баш као и њихови вршњаци који су ту могућност имали. У просторијама ГО СПС Крушевац већ осам година уназад одржано је по 350 сати наставе из ова два предмета. Предавањима је присуствовало најмање по 50 ученика који су континуирано пратили наставу. Предавачи су искусни наставници и професори из крушевачких средњих и основних школа.

Октобар, месец солидарности са старим лицима као и поводом Међународног дана старих особа 01.октобра, чланице Форума жена ГО СПС Крушевац обележиле су посетама крушевачком Геронтолошком центру, где су корисницима услуга даривале корпе воћа и пригодне поклоне.Приређен је је концерт ансамбла „Мајка Јевросима“ у Гереонтолошком центру Крушевац.

У овом периоду имале смо покушај удара на активности Форума жена ГО СПС Крушевац, јер су дугогодишња председница ФОЖ-а и секретар ФОЖ-а напустиле Социјалистичку партију Србије, али њихов одлазак из наших редова није утицао на активност ове организације, већ нам је дао подстрек да само још са већим ангажовањем прихваримо све обавезе које нам намећу програмска документа Социјалистичке партије Србије и организације ФОЖ-а . У овом периоду препознатљива активниност нашег Форума награђена је од стране Форума жена Социјалистичке партије Србије, тако што је на изборној Скупштини ФОЖ-а СПС у јуну 2017. године у Новом саду, наша чланица Јелена Ђођевић изабрана за члана Председништва Форума жена СПС. Ово је велико признање за активност наше организације и само ће бити још већа мотивација да у наредном периоду будемо још више ангажоване на задацима које пред нас постављају СПС, ГО СПС и ФОЖ СПС. Наше будуће активности биће везане за све активности Градског одбора СПС и као бројна популација чланица СПС, морамо дати велики допринос у раду Градског одбора СПС Крушевац, који нам даје немерљиву подршку, како би смо, у најзначајнијим партијским догађањима, изборима остварили што бољи резултат и омогућили Социјалистичкој партији Србије, да континуирано буде једна од најзначајнијих политичких снага у Србији.

Крушевац, 3. новембар 2017. године

Подносилац извештаја Потпредседница, Јелена ЂорђевићSlike na Fejsbuku