^На врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


СПС

Одговорно за будућност

СПС

Одговорно за будућност

Гласајте СПС!

Get Adobe Flash player

ДОБРОДОШЛИ У СПС

29.jpg

Претрага

Најновије вести

Новица Дељанин

У Белој сали КЦК, одржана је 23.04.2017. године у 10:30 комеморација поводом смрти Новице Дељанина, дугогодишњег директора ЈУГОБАНКЕ Крушевац, а касније и експозитуре Комерцијалне банке из Београда. На комеморацији се од Новице Дељанина опростио у име СПС-а Крушевац, (чији је Новица дугогодишњи члан и функционер био) Синиша Максимовић - председник Окружног одбора СПС-а за Расински округ, а у име породице Здравко Самарџић - пуковник у пензији. Комеморацију је водила Јелена Ђорђевић.


Одавање поште минутом ћутања Новици Дељанину

Поштована породицо Дељанин,

Изненада, јуче, све нас је погодила тужна вест да је умро, наш пријатељ, дугогодишњи сарадник и друг Новица Дељанин.

Припала ми веома тешка дужност да Вам се пријатељи, обратим пригодним речима ради сећања на нашег друга Новицу Дељанина и проведено заједничко лепо и тешко време.

Новица Дељанин је рођен 21. новембра 1950. године у Горњим Микуљанима општина Куршумлија.У Куршумлији је завршио основно школско и средње образовање након чега је уписо Економски факултет у Нишу, на коме је дипломирао 1977. године и стекао звање дипломираног економисте.

Након дипломирања први радни однос засновао је 28. марта 1977. године у ИМК ,,14 Октобар" у Крушевцу. У овом тадашњем гиганту Српске машиноградње радио је на следећим пословима: Водећег планера прилива и одлива финансијских средстава у Интерној банци, руководиоца финансијске службе ,,14 октобар-Инвест".

Синиша Максимовић - председник Окружног одбора СПС-а за Расински округ


Као млад финансијски стручњак запажен је од једне од најзначајнијих финасијских институција у Југославији и Србији "Југобанке Крушевац", па је у овој банци засновао радни однос 15. децембра 1980. године и остао веран овој финансијској институцији пуних З5. година животног и радног века.

У Југобанци Крушевац обављао је следеће послове: у Служби девизног пословања - послове везане за кредитне односе са иностранством; шеф службе девизног режима; помоћник генералног директора Основне банке Југобанка Крушевац; главног директора Југобанке Крушевац као Главне филијале Југобанке ДД Београд, ВД Генералног директора Југобанке ДД Крушевац.

Почев од 1.фебруара 1992.године именован је за Генералног директора Југобанке дд Крушевац и на овој дужности остао све до априла 2002.године, када је банка услед законских промена претпела организациону трансформацију и ушла у састав Комерацијалне банке Београд, у оквиру које послује и дан данас.

И у Комерцијалној банци, Новица је обављао дужност директора Филијале Комерцијалне банке Крушевац до новембра 2015. године, када одлази у заслужену пензију.

Обављајући насложеније банкарске послове у Југобанци Крушевац, Новица се сврстава у најистакнутије банкарске стручњаке у тадашњој Југославији. Југобанка Крушевац" је била најистакнутија и најпрестижнија банкарска установа.

Новица Дељанин, као економски стручњак и банкар је имао непогрешив инстинкт да само великим пласманима у развој привредног живота Крушевца и Србије може да се створе најповољнији услови за живот и рад велике већине грађана. Под његовим руковођењем "Југобанком Крушевац", која је била потпорни стуб најзначајније Југословнске привреде и у најтежим економским условима за пословање у амбијенту економских санкција, створено је "Крушевачко привредно чудо" које запошљавало 45.000 радника, које је производило велику и широку палету најразноврснијих производа од тешких машина, гума, хемикалија, алкохолниох и безалкохолних пића, конфекције, дрвопрерађивачких производа и др...

Новица је свој професинални живот посветио престижном банкараском позиву, али је услед политичких прилика дошло до уништавања супстанце једног система развоја и изградње, што никада лично није оправдавао. Доживео је да поред руковођења једном од највећих банака у Југославији, та иста банка после његовог пензионисања постане шалтер сала неког пословног центра из Ниша.

Поштовани пријатељи,

Новица Дељанин се од младости определио за изградњу друштва социјалне правде, равноправних и слободних људи. Од формирања Социјалистичке партије Србије укључио се као један од најактивнијих и најугледнијих оснивача ове политичке организације. Државотворна партија каква је СПС, захтевала је од свог чланства самопрегоран и пожртвован рад, коме се у потпуности и Новица предао. Од оснивања СПС биран је у руководство партије у Крушевцу у својству члана Општинског одбора СПС и Извршног одбора Општинског одбора СПС. Учесник је и најзначајнијих партијских скупова: Конгреса СПС, па је на трећем и четвртом Конгресу СПС биран у Глани одбор СПС-а, а на трећем Конгресу СПС изабран је за члана Извршног одбора Главног одбора СПС-а, а  на четвртом Конгресу СПС био је и члан радног председништва Конгреса.

Новица Дељанин је обављао и дужност председника Окружног одбора СПС-а, за Расински округ у периоду од 1994. године па до 2000-те године.

У својсту истакнутог члана и функционера Социјалистичке парије Србије кандидован је за Посланика Савезне скупштине на изборима 03.11.199б. годинео. Као кандидат изборне јединице број 22. Крушевац која је обухватала територију Расинског округа, са освојених 34.817 гласова или 45,41%, изабран је за Савезног посланика у Већу грађана Свезне Скупштине на листи Социјалистичке партије Србије и ову дужност обављао је све до 24.септембра 2000-те године.

Дужност посланика Свезне скупштине обављао је у најсложенијим економским и политичким приликама од постојања Југославије,па и у току ни са чим изазване агресије од стране НАТО пактна на Југославију. Утоку агресије присуствовао је седницама Савезне скупштине и учествовао у доношењу најзначајнијих одлука везаних за одбрану земље од агресора, који је беспомучно уништавао инфраструктуру и привреду Србије, па и нашег Крушевца. Након завршетка бомбардовања, одмах се укључио у обнову порушених фабрика, мостова и других објеката у Крушевцу и Расинском округу.

Поред професионалних и политичких обавеза, којима се недвосмислено предавао, Новица је био породичан човек, вољени и одани супруг, отац, деда. Ожењен је Емилијом - доктором медицине и у бтраку са њом изродио је двоје деце: сина Владислава и кћер Јелену. Владислав и Јелена имају своје породице и Новица је омиљени деда свог унука и унуке.

Поштован јее и цењен од бројних пријатеља, браће, сестара, рођака и комшија.

Ми који смо радили и дружили се са њим, знамо колико му је тешко пала прерана смрт брата и колико је бринуо и помагао снаји, братаници и братанцу.

Знамо колико је био пажљив син и колико је често обилазио своје родитеље.

Новици је увек тешко падала смрт наших пријатеља, а ево данас га испраћамо код њих.

Поштована породицо,

изненадна смрт Вашег и нашег Новице сигурно је највећи и ненадокнадив губитак за Вас, али је то и обавеза за Новичине другове и пријатеље да га се радо сећамо и не заборавимо све оно што је учинио као економиста, политичар и привредник за наш Крушевац.

Емилија, Владо и Јелена, примите још једном изразе дубог саучешћа и будите уверени да смо данас и у будуће са Вама у болу који осећате за губитком оца, деде и супруга.

Нека је вечна Слава и Хвала Навици за све што нам је пружио у току професионалне сарадње и дружења са њим.

Синиша Максимовић

 

Јелена Ђорђевић
Здравко Самарџић - пуковник у пензији